Sparmatseto
Θέατρο Τέχνες

Εθνικό Θέατρο | Θεατρικά Εργαστήρια Προσωπικής Ανάπτυξης σε Σωφρονιστικά Ιδρύματα

Ένα πρωτότυπο και συνάμα άκρως ενδιαφέρον project του Εθνικού Θεάτρου

 

Το Εθνικό Θέατρο  υλοποιεί με επιτυχία θεατρικά εργαστήρια προσωπικής ανάπτυξης  για κρατουμένους σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής  Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης στα Καταστήματα Κράτησης Ε.Κ.Κ.Ν. Αυλώνα, Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελεώνα – Θηβών και Κ.Κ. Κορίνθου.

 

 

Κοινή αφετηρία

Κατάστημα κράτησης Αυλώνα – Θήβας

Οι κρατούμενοι των φυλακών του Αυλώνα και της Θήβας που συμμετέχουν στα θεατρικά εργαστήρια συναντήθηκαν στο κατάστημα της Θήβας και παρουσίασαν  μαζί την παράσταση “Κοινή Αφετηρία“.

Για πρώτη φορά δύο ομάδες κρατουμένων βρέθηκαν μαζί, γνωρίστηκαν, έκαναν ζέσταμα, πρόβα και παρουσίασαν την κοινή τους αφετηρία στο θέατρο.  Η συνεργασία αυτή τονίζει την αλληλεγγύη μεταξύ τους και την προσπάθεια που κάνει ο καθένας ξεχωριστά αλλά και σε ομάδες, να ξεπεράσουν την στερεότυπη συμπεριφορά εντός των τειχών και να ξεκινήσουν μια νέα πορεία έκφρασης και αντίληψης για την ζωή τους. Μέσα από την παράσταση κάνουν μια αναδρομή στο παρελθόν, στα λάθη τους, βλάπουν τον εαυτό τους ευάλωτο και ταυτόχρονα δυνατό να ανταπεξέλθει στις  δυσκολίες της ζωής και να εφοδιαστεί με γνώση και εμπειρίες για το μέλλον που τον περιμένει.

Υπεύθυνος: Στάθης Γράψας,  Εμψυχωτής – Σκηνοθέτης

 

 

ethniko-ergasthria-sparmatseto (1)
Θεατρικά Εργαστήρια Προσωπικής Ανάπτυξης σε Σωφρονιστικά Ιδρύματα

 

 

Μαρμαρωμένος Χρόνος

Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού (ΨΚΚ)

Το εργαστήριο με τη θεατρική ομάδα του ΨΚΚ, ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη του 2017. Η ιδιαιτερότητα του θεραπευτικού-σωφρονιστικού καταστήματος κράτησης, οδήγησε στην επιλογή του λόγου ως βασικό εργαλείο επικοινωνίας και όχι το σώμα  όπως είναι στα άλλα κέντρα κράτησης.  Από τις συζητήσεις προέκυψαν θέματα που σχετίζονται με τον εγκλεισμό των κρατουμένων και την αποφυλάκισή τους. Η ανάγκη τους να μιλήσουν για αυτά τα θέματα ήταν αισθητή και έτσι γράφτηκε ένα έργο όπου ο καθένας κάνει μια προσωπική κατάθεση σκέψεων και συναισθημάτων.

Μετά από πολλές αλλαγές στο κείμενο και την σύνθεση της ομάδας, δημιουργήθηκε το θεατρικό έργο  με τίτλο «Μαρμαρωμένος Χρόνος».

Η ιστορία ενός ανθρώπου που κάποια στιγμή στη ζωής του έκανε μια απλή σκέψη. Να φροντίσει τέσσερεις άγνωστους  ανθρώπους που είχαν ανάγκη κάποιον. Μοιράζονται κάτι κοινό, μόνο που  δεν το ξέρουν. Η δύναμη της ανθρώπινης ψυχής να αντεπεξέλθει σε δύσκολες συνθήκες, η αναγκαιότητα συνοδοιπόρων στην ζωή μας και την κατάλληλη στιγμή της αφύπνισης από το λήθαργο είναι τρία βασικά θέματα της παράστασης.

 

Σκηνοθεσία: Στάθης Γράψας & Φάνης Κατέχος

Μουσική: Κωσταντίνος Καρδακάρης (πιάνο) & Διονύσης Δερβιτσιώτης (βιολί)

Ποιήματα: Αλέξανδρος Β & Άγγελος Α.

Γραφικά: Σωτήρης Λ.

Eπιμέλεια κοστουμιών: Εύη Χλουβεράκη

 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αντλήσετε από την ιστοσελίδα του Εθνικού Θεάτρου ΕΔΩ

Σχετικά άρθρα

«Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» από το Εθνικό Θέατρο

Βασίλειος Μακέδος

Οδυσσεβάχ από την Ξένια Καλογεροπούλου

Οι ήχοι της σιωπής | Θέατρο Ανατολικά του Νέστου

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X