Sparmatseto
Παιδί

Ποιήματα για την ημέρα του πατέρα

Η Ημέρα/Γιορτή του πατέρα ξεκίνησε από την Αμερική στις αρχές του 20ου αιώνα εμπνευσμένη από την πρώτη γιορτή της μητέρας. Ωστόσο δεν γνώρισε μεγάλη ανταπόκριση και έμεινε στο περιθώριο για αρκετά χρόνια. Αν και έγιναν κάποιες σπασμωδικές απόπειρες για επισημοποίηση της γιορτής, μόλις το 1966 καθιερώθηκε επίσημα από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Lyndon Johnson και οριστικοποιήθηκε το 1972 από τον πρόεδρο Νίξον.

Στην Ελλάδα η γιορτή καθιερώθηκε από τον σύλλογο διαζευγμένων αντρών, λόγω της απαξίωσης που αντιμετώπιζαν οι πατεράδες από τα δικαστήρια σχετικά με την επιμέλεια των παιδιών όταν εκδικάζονταν τα διαζύγια. Η ημέρα εορτασμού αλλάζει από χώρα σε χώρα. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως και στην Ελλάδα εορτάζεται την Τρίτη Κυριακή του Ιουνίου.

 

Το πρώτο ποιητικό απόσπασμα που επέλεξα για την Ημέρα του Πατέρα είναι από την ραψωδία ψ της Οδύσσειας του Ομήρου, που έχει τον αρχαίο τίτλο «Oδυσσέως υπό Πηνελόπης αναγνωρισμός»: Ανακοινώνεται στην Πηνελόπη από την Ευρύκλεια η επιστροφή του συζύγου της και η δολοφονία των μνηστήρων. Η Πηνελόπη όμως συνεχίζει να αμφιβάλλει για την επιστροφή του άντρα της. Είναι πολύ χαρακτηριστικοί κάποιοι στίχοι που απευθύνει τότε ο Τηλέμαχος στη μητέρα του – ακολουθεί το κείμενο και η μετάφραση.
Ομήρου Οδύσσεια, ραψωδία ψ, στ. 96 – 103

Τηλέμαχος δ’ ἐνένιπεν ἔπος τ’ ἔφατ’ ἔκ τ’ ὀνόμαζε• μῆτερ ἐμή, δύσμητερ, ἀπηνέα θυμὸν ἔχουσα, τίφθ’ οὕτω πατρὸς νοσφίζεαι, οὐδὲ παρ’ αὐτὸν ἑζομένη μύθοισιν ἀνείρεαι οὐδὲ μεταλλᾷς; οὐ μέν κ’ ἄλλη γ’ ὧδε γυνὴ τετληότι θυμῷ   ἀνδρὸς ἀποσταίη, ὅς οἱ κακὰ πολλὰ μογήσας ἔλθοι ἐεικοστῷ ἔτεϊ ἐς πατρίδα γαῖαν• σοὶ δ’ αἰεὶ κραδίη στερεωτέρη ἐστὶ λίθοιο.»

μετάφραση Ν. Καζαντζάκη –Ι. Θ. Κακριδή

Τότε ο Τηλέμαχος της μίλησε βαριά αποπαίρνοντάς τη: «Μάνα κακόμανα, που ανήμερη  καρδιά στα στήθη κρύβεις! Και πώς κρατιέσαι από τον κύρη μου μακριά και δε ζυγώνεις
να κάτσεις πλάι του, τα ρωτήματα να πιάσεις και τα λόγια; Δε βρίσκεται άλλη τόσο αλύγιστη γυναίκα, να τραβιέται μακριά απ΄ τον άντρα της, που ως έσυρε στα ξένα μύρια πάθη, στα είκοσι χρόνια ξαναγύρισε στη γη την πατρική του. Μα είναι η καρδιά σου λέω πιο αμάλαγη κι από την πέτρα ακόμα!»

 

Τα επόμενα δύο ποιήματα προέρχονται από την ανέκδοτη ποιητική μου συλλογή «Δοκιμές Χαρακτικής» που αναφέρονται στον πατέρα.

 

Η ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

– Πατέρα, πέφτουμε στο πέλαγος  γιατί; πατέρα πες μου!

– Τι να σου πω αγόρι μου; Ξέρω κι εγώ το λόγο; Μέσα μου μια φωτιά ψιλή με καίει και με λιγώνει. Γύρω φωτιές  – τρανές κραυγές –  ψυχές που βγαίνουν με πληγώνουν. Φουντώνουν την ελπίδα μου να βρούμε τη ζωή μας.

– Πού θα τη βρούμε τη ζωή πάτερα πατερούλη;  Μέσα στο αίμα στο λυγμό
στ’ αποκαΐδια μέσα ;

– Γλυκό ψωμί, γλυκό νερό  μας κόβουν κάθε μέρα οι Πέρσες βάζουν τις φωτιές
αυτοί μας χαντακώνουν.

Μέσα στο πέλαγος ορμούν φωτιές μα σβήουνε. Και – διες – ανάβουνε  στη θέση τους ελπίδες.
Την Τέω την πατρίδα μας αφήνουμε με πόνο.  Όπου κι αν πας θα βρεις λίγη γη ν’ ακουμπήσεις τον πόνο σου και να φυτέψεις την πνοή σου να καρπίσεις τον καινούριο τόπο
ένας θεός βαθιά στη γη σε περιμένει γύρω ανθρώπινα χνώτα να ζεστάνουν τον αυλόγυρο και τη φωλιά σου. Γι’ αυτό παιδί μου πέφτουμε στο πέλαγος, νυν και αεί.

– Νυν και αεί , πατέρα πατερούλη.

 

Σ’ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

(Οφειλή στον Χάρη Παρασκευόπουλο)

Ο αγώνας σου για ψωμί. Ο αγώνας σου για καλύτερο σήμερα.

Μα πιότερο, πατέρα, ο αγώνας σου για καλύτερο αύριο. Είναι για όλα τα παιδιά του κόσμου.

Ο αγώνας σου για ψωμί. Ο αγώνας σου, πατέρα. Είναι ο αγώνας κάθε πατέρα για τα δικά του τα παιδιά.

 Είναι αγώνας για όλα του κόσμου τα παιδιά.

Πατέρα, σ’ ευχαριστώ που μ’ έμαθες να αναπνέω τον αέρα του αγώνα και της ελευθερίας.

Του αγώνα και της ελευθερίας για όλα του κόσμου τα παιδιά.

 Θ’ ανταμώσουμε, πατέρα, στο μεγάλο αλώνι…

 

Είναι περιττό να επαναλάβουμε ότι κάθε μέρα γιορτάζουμε και θυμόμαστε τους ανθρώπους και τις ιδέες, κι όχι μια φορά τον χρόνο για να βγούμε από την υποχρέωση…

Σχετικά άρθρα

Χωρίς λέξεις…

Μάρθα Αποστολίδου

Μικρές ιστορίες και ψυχωφελή παραμύθια | Η προσευχή

Χρήστος Τυρεκίδης

Κ.Θ.Β.Ε. | Δωρεάν εκπαιδευτικές δράσεις σε παιδιατρικές κλινικές, Ιδρύματα, Νηπιαγωγεία και Παιδικούς Σταθμούς

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X