Sparmatseto
Εικαστικά Φεστιβάλ

Η εγκατάσταση “life without tragedy” του Κωστή Βελώνη στη Νέα Υόρκη

Η εγκατάσταση που υλοποιήθηκε μετά από ανάθεση και παράγωγη του Onassis Culture, ανοίγει για το κοινό στο Governors Island στη Nέα Υόρκη. Η εγκατάσταση εκτίθεται αμέσως μετά τα εγκαίνια του έργου στο Astor Place, στο πλαίσιο του Onassis Festival 2019: Democracy is Coming, που παρουσιάστηκε από το Onassis USA και το Public Theater.

Το “Life Without Tragedy” του Έλληνα καλλιτέχνη Κωστή Βελώνη, το μεγάλης κλίμακας γλυπτό έργο, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Onassis Festival 2019: Democracy is coming, έχει πλέον εγκατασταθεί στο Governors Island στη ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, όπου και θα εκτίθεται, με ελεύθερη είσοδο, έως τις 31 Οκτωβρίου 2019. Το “Life Without Tragedy“, που υλοποιήθηκε με τον αρχιτέκτονα Christian Kotzamanis και δημιουργήθηκε για το Onassis Festival 2019: Democracy Is Coming στη ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (στη διάρκεια του οποίου μπορούσε κανείς να το δει σε πολύ κεντρικό σημείο του στο Astor Place, από τις 10 έως τις 30 Απριλίου), διερευνά τη σύνδεση της δημοκρατίας και του θεάτρου – δύο κορυφαίες συνεισφορές της Ελλάδας στην εξέλιξη του κόσμου. Το έργο αποτελείται από τρία ξύλινα γλυπτά που θυμίζουν αρχαιοελληνικό αμφιθέατρο, ένα μέρος που αποτελούσε κοινωνικό θεσμό και τόπο δημόσιου πολιτικού διαλόγου πέρα από χώρο τέχνης.

 

velonis2-ny-sparmatseto (1)

 

Το αρχαιοελληνικό αμφιθέατρο είναι ένα φαινόμενο και ένας φυσικός ΧΩΡΟΣ με πλούσια πολιτική, δημοκρατική σπουδαιότητα. Στην αθηναϊκή δημοκρατία, οι θεατρικές παραστάσεις ήταν βαθιά εδραιωμένες στην πολιτεία και τους θεσμούς της. Το θέατρο έγινε ένας ΧΩΡΟΣ της δημοκρατίας, καθώς άνθισε παράλληλα με το δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης. Η δημοκρατία απελευθέρωσε την αρχαιοελληνική τραγωδία από τη θρησκευτική της φύση, δίνοντάς της έναν πιο ανθρωποκεντρικό και πολιτικό χαρακτήρα. Και εντός του θεάτρου, οι Αθηναίοι συμμετείχαν στον διάλογο και στη διαμάχη των ιδεών.

Το “Life Without Tragedy” αποτελεί ένα έμπρακτο παράδειγμα της εξέλιξης του Onassis USA σε έναν σημαντικό οργανισμό που επενδύει στην καλλιέργεια τεχνών και ιδεών, τα οποία συμβάλλουν ουσιαστικά σε επίκαιρες εθνικές και διεθνείς συζητήσεις. Το Ίδρυμα έχει διερευνήσει τη δημοκρατία στον πρόσφατο προγραμματισμό του, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: το Onassis Festival 2019: Democracy Is Coming, που παρουσιάστηκε με το Public Theater· το Onassis Festival 2018: The Birds, ένα φεστιβάλ εμπνευσμένο από τους Όρνιθες του Αριστοφάνη· τη σειρά Speaking Truth to Power, σε συνεργασία με την Brooklyn Academy of Music· και την αναβίωση του 2018 στο The Gospel at Colonus, αυτό το ορόσημο των Lee Breuer και Bob Telson, στο Delacorte Theater, σε συνεργασία με το Public Theater.

Το “Life Without Tragedy” θα εκτίθεται καθημερινά στη διάρκεια της σαιζόν του 2019 στο Picnic Point, που βρίσκεται στο νότιο άκρο του νησιού. Το Governors Island είναι ανοιχτό καθημερινά, από την 1η Μαΐου έως τις 31 Οκτωβρίου.

Κωστής Βελώνης λίγα λόγια για τον δημιουργό

idrima-onasi-sparmatsetoΟ Κωστής Βελώνης (γενν. 1968) είναι ένας καλλιτέχνης γνωστός για την εξερεύνηση της δυστοπίας ανυλοποίητων μοντερνιστικών και αβανγκάρντ έργων. Τα γλυπτά και ζωγραφικά του έργα, καθώς και οι μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις του χαρακτηρίζονται καλύτερα ως χειροτεχνικές συνθέσεις που κατασκευάζουν αλληγορίες από τις περίπλοκες σχέσεις ιστορίας, τάξης, ταυτότητας και τις συγκρούσεις της ανθρώπινης ψυχής. Ο Βελώνης είναι κάτοχος μεταπτυχιακού (MRes) στις Ανθρωπιστικές και Πολιτισμικές Σπουδές από το London Consortium (Birkbeck College, ICA, AA, Tate). Σπούδασε Πλαστικές/Αισθητικές Τέχνες στο Université Paris 8 (D.E.A) και πήρε το διδακτορικό του από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ  

Σχετικά άρθρα

Το Πάσχα στην Ελληνική Ζωγραφική

Βασίλειος Μακέδος

Οι εφευρέσεις του Leonardo da Vinci στη Θεσσαλονίκη | Νέα περιοδική έκθεση

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Έκθεση | Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή

Βασίλειος Μακέδος

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X