Sparmatseto
Βιβλίο Παιδί

Η γνώση γίνεται χαμόγελο | «Πράσινα Χαμόγελα» του Νίκου Κοσμίδη

Ανήκω σ’ αυτούς που πιστεύουν ότι η γνώση δεν είναι δύναμη για να επικρατήσουμε, αλλά για να βελτιώσουμε τον άνθρωπο και την κοινωνία. Το παλιό δόγμα «η γνώση είναι δύναμη», οδήγησε στην καταπάτηση κάθε ανθρωπιάς και κάθε λογικής. Αποτέλεσμα η εξάντληση της φύση και η κλιματική αλλαγή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μη-μέλλον του ανθρώπου.

Από τα νιάτα μας, φωτισμένοι με την «Οικολογία» του Πιερ Σαμουέλ και την «Οικοφιλοσοφία – καινούρια τακτική για τη ζωή» του Ηenryk Skolimowski, καταλάβαμε ότι η φύση δεν είναι οικόπεδο προς εκμετάλλευση, αλλά τμήμα του οργανισμού μας. Και στα πιο σύγχρονα χρόνια, μελετώντας Άρνε Νάες (1912 – 2009) παρακολουθήσαμε τις θέσεις του για τη φιλοσοφία του περιβάλλοντος, τη διάκρισή του σε «βαθιά» και «ρηχή» οικολογία  και την ενασχόλησή του με την πρώτη.

Από παλιά λέγαμε, οικολογία δεν σημαίνει να μαζεύουμε γόπες από το δρόμο. Οικολογία είναι να ξαναδούμε τη φύση έχοντας ως κέντρο όχι τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος δεν είναι ο σκοπός του σύμπαντος.

Αυτά όμως δεν είναι «φιλοσοφίες του συνταξιούχου ψευτοδιανοούμενου», είναι τροφή για το μέλλον του παιδιού και του εγγονού μας. Όλα τούτα είναι η πρώτη ύλη για μια παιδεία όχι χαμηλών (όπως σήμερα) πτήσεων, αλλά για μια παιδεία ουσίας και στήριξης του μέλλοντος.

Στην Ξάνθη έχουμε ευαίσθητους ανθρώπους που οικοδομούν προς αυτή την κατεύθυνση. Το 2018, είχαμε ένα παράδειγμα βιβλίου που απευθυνόταν σε παιδιά για τον σχολικό εκφοβισμό. Ο Τάσος Κωνσταντινίδης κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Δύο διαφορετικές μέρες – Ένα βιβλίο κατά των “νταήδων”». Στον Πρόλογο του βιβλίου έγραφα «Ο Τάσος Κωνσταντινίδης με το έργο του αυτό φωτίζει αυτό που συχνά μένει στη σκιά – πριν μας τρομάξει».

Το ίδιο λέω και σήμερα για το βιβλίο του Νίκου Κοσμίδη, που έγραψε και εικονογράφησε ο ίδιος νέος φίλος συμπολίτης μας, με τον τίτλο «Πράσινα Χαμόγελα». Και στο παρελθόν είχα τη χαρά να μιλήσω για το έργο του Νίκου Κοσμίδη και να συνεργαστώ μαζί του. Είναι κεφάλαιο της πόλης μας.

Στο βιβλίο «Πράσινα χαμόγελα» με απλό και κατανοητό για τα παιδιά τρόπο μιλάει για το περιβάλλον και τη σχέση του ανθρώπου μαζί του.

«‘Όταν τρεις φίλοι συναντούν ένα δάσος, τότε αλλάζουν οι καρδιές και πρασινίζουν τα χαμόγελα» είναι η θέση και το μήνυμα του βιβλίου, το οποίο εκδόθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE FoResMit: LIFΕ14 CCM/ΙΤ/000905. Πρόκειται για μια εξαιρετική έκδοση που εκτυπώθηκε στο τυπογραφείο Δαλακάκη.

Το βιβλίο το διάβασα με ενδιαφέρον και μαζί με τις ολοζώντανες εικόνες συνάντησα τις έννοιες της κλιματικής αλλαγής και της κλιματικής δικαιοσύνης.

Νίκος Κοσμίδης

Βιογραφικά Στοιχεία για τον Νίκο Κοσμίδη 

Ο Νίκος Κοσμίδης γεννήθηκε στα Γρεβενά το 1984. Σπούδασε Γραφικές Τέχνες, Ευρωπαϊκό Πολιτισμό και συνεχίζει τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Ορθόδοξη Θεολογία. ‘Έχει ασχοληθεί σε διεθνές επίπεδο με τους τομείς της οικοδικαιοσύνης και της κλιματικής αλλαγής, καθώς και με τον διαχριστιανικό, διαπολιτισμικό και διαθρησκειακό διάλογο. Είναι γραμματέας και εκπρόσωπος στη Θράκη του Κέντρου Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών (CΕΜΕS), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, καθώς και μέλος του Συλλόγου Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

 

 

Σχετικά άρθρα

Θεόδωρος Φλωρίδης – Υποστήριξη και ασφάλεια των μαθητών με αναπηρία

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Βιβλίο | ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ του Μουράτη Κοροσιάδη

Βασίλειος Μακέδος

Παιδικό ιχνογράφημα… μια μορφή τέχνης… ένας μυστικός διάλογος

Χριστίνα Τσιμούδη

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X