Sparmatseto
Εικαστικά

Δρόμος Τόπος Χώρος: Σκέψεις με αφορμή μια έκθεση

… κάποιες σκέψεις με αφορμή την έκθεση Δρόμος Τόπος Χώρος του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας …

Έ

ekthesh-kavala-sparmatseto (1)
Η αφίσα της έκθεσης Δρόμος Τόπος Χώρος

χω την εντύπωση ότι ο «χώρος» στα εικαστικά αποτελεί μια έννοια μάλλον μαγική. Μια έννοια με βαθιά μυστηριακή φόρτιση. Είναι μια έννοια στενός φίλος αλλά και μια έννοια επικίνδυνος εχθρός. Η κατάκτηση, η περιγραφή αλλά και η απόδοσή του αποτέλεσαν και (θα μου επιτρέψετε να πω) συνεχίζουν να αποτελούν, ένα διαρκές πρόβλημα της τέχνης ή διαφορετικά μια επιτακτική πρόκληση. Πώς θα αποδώσω αρτιότερα τον τρισδιάστατο χώρο στη δισδιάστατη επιφάνεια ενός καμβά; Πώς θα μπορέσω να υποτάξω τον χώρο σε ένα γλυπτό; Ή τουλάχιστον πώς θα το εντάξω, με τον πλέον αποδοτικότερο τρόπο σε αυτόν; Πώς η υφή, το χρώμα, η φόρμα θα καταφέρουν να τον νικήσουν;  Ο χώρος στέκει πάντοτε παρών, ψευδεπίγραφα αντικειμενικός και μας καλεί να τον γνωρίσουμε. Η τέχνη αποτελεί το ιδανικότερο ίσως μέσο, για μια τέτοια γνωριμία, το μέσο εκείνο που διαθέτει τη μοναδική ιδιότητα να φροντίζει και να τιμά εξίσου και τις δύο πλευρές και τον χώρο και τον παρατηρητή. Είναι το μέσο που θα μας προσφέρει την ευκαιρία προσπάθειας απάντησης των παραπάνω ερωτημάτων.

Όπως και να έχει, δεν ξέρω αν μπορούμε να δώσουμε ολιστικές απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά. Αυτό που σίγουρα μπορούμε να κάνουμε είναι να περιγράψουμε τον χώρο έτσι όπως ο καθένας από εμάς τον εκλαμβάνει. Αυτός ο υποκειμενικός τρόπος (υποκειμενικός απόλυτα μιας και βασίζεται αφενός στις ιδιαίτερες εκλαμβάνουσες του καθένα μας αφετέρου στο σύνολο της εμπειρίας μας) είναι ίσως ο ουσιαστικότερος και αποτελεσματικότερος μιας και είναι καθόλα προσωπικός και για αυτό απόλυτα πηγαίος. Αυτός ο τρόπος μετατρέπει τον χώρο σε Τόπο και τον φορτίζει με όλα αυτά τα άυλα στοιχεία που του προσδίδουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του. Θα μετατραπεί σε Τόπο λοιπόν, τον δικό μας προσωπικό Τόπο που μπορεί να μην είναι τόσο αντικειμενικός αλλά μας αποζημιώνει μιας και είναι πολύ πιο οικείος και ασύγκριτα πιο πνευματικός.  Αυτόν τον τρόπο ή μάλλον αυτούς τους τρόπους, μέσα από τους οποίους θα οδηγηθούμε από τον χώρο στον Τόπο μας έχουμε την ευκαιρία να ανιχνεύσουμε με την τέχνη. Η έκθεση Δρόμος Τόπος Χώρος αποτελεί μια καλειδοσκοπική αναφορά στην αέναη προσπάθεια του ανθρώπου να ερμηνεύσει και να κατακτήσει τον χώρο που τον περιβάλλει, στην αέναη προσπάθεια να δημιουργήσει μέσα στις τρείς διαστάσεις του κόσμου και να τον μετατρέψει σε τόπο.  Αντικρίζοντας ο καθένας μας ξεχωριστά το κάθε ένα έργο της έκθεσης έχουμε τη δυνατότητα μέσα από μια αναστοχαστική διαδικασία να ανιχνεύσουμε τρόπους που θα μας ξανα-συστήσουν τους Τόπους μας.

Ιδιαίτερη και άκρως απαραίτητη στην όλη διαδικασία,  η ενοποιητική δύναμη της έννοιας του «δρόμου». Ο δρόμος είναι αυτός που θα ενώσει τα σπαράγματα του Τόπου μας  και θα τα συνθέσει σε ένα «όλον» ούτως ώστε να μπορέσουμε να αποκτήσουμε την γενική εποπτεία του. Ο δρόμος είναι χώρος αλλά και τόπος με την ιδιότητα να ενώνει χώρους και τόπους (φυσικούς και νοητούς), να ενώνει ανθρώπους, να ενώνει ζωές να ενώνει ιδέες.  Ο δρόμος θα αποτελέσει τον καταλύτη και το συνδετικό υλικό ούτως ώστε να οδηγηθούμε στην ολιστική θεώρηση της εμπειρίας μας με τον χώρο – τόπο που περιβάλλει τη ζωή μας.

 

 

Θα μου επιτρέψετε να προτείνω να αντιμετωπίσουμε την έκθεση  Δρόμος Τόπος Χώρος με βάση την παραπάνω (ατελέστατη βέβαια) φιλοσοφική προσέγγιση, να αντιμετωπίσουμε το κάθε έργο ξεχωριστά θεωρώντας το μια πηγή πληροφοριών ή καλύτερα ως ένα μέσο που θα μας μεταφέρει πληροφορίες για τον χώρο και τον τόπο και θα μας αποκαλύψει το πώς οι έννοιες αυτές γίνονται αντιληπτές τόσο από τον καλλιτέχνη – δημιουργό όσο και (πολύ περισσότερο) από εμάς τους ίδιους.

… ας επιτρέψουμε λοιπόν στα έργα να μας μιλήσουν και πιστέψτε με έχουμε πολλά να  κερδίσουμε… στον τομέα της αυτογνωσίας μας…

 

g:i ag:i ag:i a - g:i a

Σχετικά άρθρα

Αρχαία Ελληνική Τέχνη από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Βασίλειος Μακέδος

Καπέλα Σιξτίνα | Ηλεκτρονική περιήγηση σε ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία

Βασίλειος Μακέδος

Ψηφιακές ξεναγήσεις στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Βασίλειος Μακέδος

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X