Sparmatseto
Projects Τέχνες

Urban Art | Ένας προϊστορικός τρόπος έκφρασης

Πριν από 2000 χρόνια πριν, στις αρχαίες πόλεις της Αιγύπτου, της Ρώμης και της Ελλάδας, γκράφιτι και έργα τέχνης του δρόμου ήταν σκαλισμένα και σμιλεμένα πάνω στους τοίχους των αγορών, των δημόσιων κατοικιών και των οίκων ανοχής. Εμφανίστηκαν σε μέρη πολιτικής αστάθειας και κοινωνικής αναταραχής. Μέσα από την ανωνυμία τους αντιπροσώπευαν τον λόγο του Καθένα, των άφωνων πολλών. Σήμερα, τα σημάδια αυτά επιβιώνουν ως σημαντικά κειμήλια μιας προηγούμενης κοινωνικής συνείδησης.

Η σύγχρονη αστική τέχνη έχει εξελιχθεί πολύ από τότε. Το αρχαίο γκράφιτι ήταν συχνά άμεσο και προσωπικό. Αντίθετα, οι σημερινοί αστικοί καλλιτέχνες κάνουν εικόνες και συνθήματα που μιλάνε για μια γενικότερη αίσθηση απωλειών.

Το μήνυμά τους είναι συχνά παγκόσμιο, καταδικάζοντας την κρατική επιτήρηση στις σύγχρονες δημοκρατίες ή την στρατιωτική επίθεση του δυτικού κόσμου στους αδύναμους. Στο παρελθόν τα μηνύματα απευθύνονταν στον ψεύτη πολιτικό, τον συνεπακόλουθο έμπορο. Σήμερα, απευθύνονται εναντίον κυβερνήσεων και εταιρειών, και το βεληνεκές της επιρροής τους είναι μερικές φορές παγκόσμιο.

Qimono-Graffiti

Παρά όμως τον διεθνισμό της βασικό θέμα της Urban Art παραμένει η αίσθηση της θέσης της. Όπως υποδηλώνει το όνομα, η καρδιά της είναι στις πόλεις και στους δρόμους, παίρνοντας την τέχνη μακριά από τα παραδοσιακά περιβάλλοντα των γκαλερί και τα μουσεία και τοποθετώντας την στην ευρύτερη δημόσια σφαίρα. Για καλλιτέχνες που εργάζονται ως ακτιβιστές για συγκεκριμένες αιτίες ή ως προβοκάτορες υπονομεύοντας τις εταιρικές διαφημίσεις, η τέχνη στους τοίχους των κτιρίων είναι ένας τρόπος προσέγγισης ενός ευρύτερου ακροατηρίου και ανάκτησης αστικών χώρων από τις κυβερνήσεις και τις πολυεθνικές.

Υπάρχει μια αίσθηση στην αστική τέχνη της συγχώνευσης της με το περιβάλλον, της αφομοίωσης των εικόνων και των χώρων που ζούμε. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα καλλιτεχνικά σχέδια που μπορούν να μεταφερθούν σε ολόκληρο τον κόσμο, η τέχνη Urban Art γίνεται μέρος της πόλης στην οποία έχει δημιουργηθεί, όπως οι βραχογραφίες του προϊστορικού ανθρώπου, ενώνει την τέχνη με το περιβάλλον έτσι ώστε αυτά να γίνουν ένα.

Οι ρίζες της σύγχρονης αστικής τέχνης βρίσκονται στις πολιτικές και πολιτιστικές επαναστάσεις του τέλους της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν ο σύγχρονος πολιτισμός του γκράφιτι βρήκε αρχικά τις ρίζες του. Το Street Art στις επόμενες δεκαετίες φέρει μια σαφώς πολιτική χροιά, και αυτό το υπόγειο ρεύμα υπονόμευσης που εξακολουθεί να τρέχει με πάθος στους σημερινούς αστικούς καλλιτέχνες.

ShonEjai-Street Art in London

Με την πρόσβαση σε σύγχρονα τυπογραφία, πολλοί από αυτούς τους καλλιτέχνες έχουν επίσης τη δυνατότητα να πωλούν τρέχοντα έργα των δρόμων πωλώντας τις εκτυπώσεις τους και διατηρώντας παράλληλα τις βασικές αρχές της Αστικής Τέχνης ζωντανές και επιτρέποντας στους υποψήφιους αγοραστές να αγοράζουν έργα χωρίς την αφαίρεση των πρωτότυπων έργων από τους τοίχους της πόλης. Με την αστική τέχνη να καταλαμβάνει έναν τέτοιο εξέχοντα χώρο στην τρέχουσα δημόσια συνείδηση, αυτά τα έργα τέχνης δρόμου θεωρούνται όλο και περισσότερο ως γνήσια έργα τέχνης και όχι πράξεις βανδαλισμού αποκτώντας μια σημαντική κριτική προσοχή.

Στην καρδιά της κάθε αστικής τέχνης, ανεξάρτητα από την πολιτισμική ή ηθική γεύση της, κρύβεται η επιθυμία της επικοινωνίας με τους καθημερινούς ανθρώπους, μια επιθυμία που μας γυρίζει πίσω σε αυτά τα πρώτα μηνύματα που σμιλεύονταν ακανόνιστα σε αρχαίους πέτρινους τοίχους και διαιωνίζεται  από τότε.

Οι σημερινοί Urban Art καλλιτέχνες δημιουργούν έργα που αποσκοπούν στην εμπλοκή, την αντιμετώπιση και την υπονόμευση ιδεών με τρόπο που τελικά προωθεί τον διάλογο μεταξύ του ευρύτερου κοινού και της σύγχρονης σκέψης.

Σχετικά άρθρα

Η επίδραση του μοναχισμού στο Βυζαντινό πολιτισμό

21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος (6-14 Απριλίου)

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Έκθεση Pietro Ruffo | Το Βατικανό μετατρέπεται σε γκαλερί και βγάζει τους θησαυρούς του στην επιφάνεια

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X