Sparmatseto
Projects Εικαστικά Τέχνες

Art Hotels | Οι νέοι χώροι τέχνης και φιλοξενίας

Ο όρος ξενοδοχείο και η χρησιμότητα του σαν χώρος ασφάλειας, τροφής  και ξεκούρασης ξεκίνησε σχεδόν με την εμφάνιση του παγκόσμιου πολιτισμού.

Στην χώρα μας η φιλοξενία θεωρείτο πράξη αρετής. Τους ταξιδιώτες τους προστάτευαν ο Ξένιος Δίας, η Αθηνά η Ξενία και οι Διόσκουροι Κάστωρ και Πολυδεύκης.

Υπήρχε θεία απαίτηση για την περιποίηση και φιλοξενία των ξένων και ήταν αμάρτημα η κακή αντιμετώπισή τους.

A for Art Hotel Thassos-Πρόσοψη

Η φιλοξενία ακολουθούσε μία ιεροτελεστία και παρέχονταν σε κάθε ξένο, ο οποίος ανεξάρτητα από την τάξη που ανήκε, μπορούσε να μείνει σε δωμάτιο, τον αποκαλούμενο «ξενώνα».

Η αποδοχή ενός ξένου για φιλοξενία λεγόταν «εστιάν» ή «ξενίζειν» ή «ξενοδοχείν».

Ο ξένος με την άφιξή του έκανε ευχές στην οικογένεια που τον φιλοξενούσε και στην αναχώρηση δεχόταν δώρα.

Με την εξέλιξη της κοινωνίας οι χώροι φιλοξενίας απέκτησαν μεγαλύτερη αναγκαιότητα , χρηστικότητα και ουσία μιας και οι ταξιδιώτες δεν αναζητούσαν το κλασσικό κατάλυμα αλλά την ιδιαίτερη και καλαίσθητη μοναδικότητα του.

Η ανάγκη αυτή δημιούργησε τα ξενοδοχεία τέχνης ή αλλιώς τα αποκαλούμενα  ART Hotels.

A for Art Hotel Thassos-Lobby roof

Τα ξενοδοχεία τέχνης (ART Hotels) παρέχουν μεν το παραδοσιακό κατάλυμα  αλλά αποτελούν και έναν χώρο φιλοξενίας δημιουργικών εκθεμάτων και αισθητικής, όπως έργα  ζωγραφικής, γλυπτά και φωτογραφίες καλλιτεχνών με διαφορετικά στυλ και τεχνοτροπίες.

Ορισμένα λειτουργούν μονοθεματικά, ενώ άλλα μπορεί να έχουν από ένα θέμα για κάθε όροφο ή κάθε συγκεκριμένο δωμάτιο. Αυτά τα ξενοδοχεία βρίσκονται συχνά σε μεγάλες πόλεις (όχι όμως απαραίτητα) με σημαντικές καλλιτεχνικές επιρροές. Τα ξενοδοχεία τέχνης δεν είναι απαραίτητο να έχουν ακριβότερες τιμές από τα απλά ξενοδοχεία , ανάλογα πάντα όμως με αυτό που προσφέρουν αποκλειστικά στους πελάτες τους (εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους, παρουσιάσεις, αποκλειστικές θεματικές δράσεις για ομάδες επισκεπτών και individuals).

Προσφέροντας όλες τις συνήθεις ανέσεις των παραδοσιακών ξενοδοχείων, τα ξενοδοχεία τέχνης παρέχουν επίσης μια οπτική αισθητική προχωρημένη από τα σύνηθες ξενοδοχειακά brands.

ένα ξενοδοχείο τέχνης ικανοποιεί ένα δημιουργικό κοινό ή μια πελατεία που εκτιμά την καλλιτεχνική κουλτούρα

Μπορείς να τα βρεις πλέον σε όλο τον κόσμο μα περισσότερο στην Ευρώπη με ιδιαίτερη αισθητική, άποψη και στυλ- υπάρχει ένα Art Hotel στο Βερολίνο, αφιερωμένο κυρίως στην εικονογράφηση art pop του Andy Warhol.

A for Art Hotel Thassos-Lobby

Ένα ξενοδοχείο τέχνης είναι ένα βασικό πολιτιστικό hot spot όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μια μεγάλη γκάμα της τοπικής δημιουργίας (παραδοσιακής και μη) όπως  μουσική, θέατρο, πολλές φορές με βασικό παραλήπτη τα παιδιά, μιας και ως γνωστόν αν περάσουν αυτά καλά οι γονείς θα περάσουν καλύτερα .

Οι κοινόχρηστοι χώροι και τα λόμπι λειτουργούν συχνά ως μικρές γκαλερί, φιλοξενώντας πίνακες ζωγραφικής με πληθώρα σχεδίων και χρωμάτων με διάφορες τάσεις και τεχνοτροπίες.

Τα θεματικά δωμάτια βασίζονται σε ένα συγκεκριμένο στυλ ή καλλιτέχνη και είναι συχνό χαρακτηριστικό, χωρίς να αποκλείονται οι υπόλοιποι κοινόχρηστοι χώροι του όπως οι διάδρομοι, τα εστιατόρια, τα γυμναστήρια (spa-μασάζ-σάουνες), οι πισίνες (εσωτερικές-εξωτερικές) κ.ά.

A for Art Hotel Thassos-2bed Room

Έναν άλλο σημαντικό ρόλο στα ξενοδοχεία τέχνης μπορούν να παίξουν τα μαγειρεία και τα εστιατόριά τους. Αυτή τη φορά όχι με την τοποθέτηση κάποιων έργων αλλά μέσω της μαγειρικής τους προβάλλοντας και την γαστρονομική κουλτούρα της κάθε περιοχής.

αν θέλεις να φας καλά, φάε σαν ντόπιος

Αυτό φυσικά απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό  και σεφ με «βαθειά» γευστική άποψη και γνώσεις, ο οποίος σε συνεργασία με ειδικούς ερευνητές θα μελετήσει και μερικές φορές θα πρέπει να προσαρμόσει, ακόμα και να αναβιώσει συνταγές και γεύσεις που ενδεχομένως να έχουν εξαφανιστεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Επίσης με παραδοσιακές καλλιτεχνικές εκθέσεις, ένα ξενοδοχείο τέχνης μπορεί να φιλοξενήσει εκθέσεις για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στο λόμπι, στον κοινόχρηστο χώρο του ή στις αίθουσες εκδηλώσεων.

A for Art Hotel Thassos-Lobby couch

Οι περιηγήσεις θα πρέπει να προσφέρονται πάντα στους επισκέπτες,  με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση τους, από εκπαιδευμένους υπαλλήλους ή εξωτερικούς συνεργάτες.

Οι χώροι τέλος θα πρέπει να είναι προσβάσιμοι στα Α.Μ.Ε.Α. και γενικά σε ολόκληρο το κοινό άσχετα αν αυτό ανήκει ή όχι στην εν δυνάμει πελατεία του, με σκοπό κάποτε να γίνει, θέτοντας με αυτό τον τρόπο δυνατές βάσεις το κάθε Art Hotel να καταχωρηθεί στους διεθνείς καταλόγους σαν ένας ακόμα χώρος πολιτισμού και έκφρασης.

Σχετικά άρθρα

Ποίηση και Μουσική και πάλι σε ένα….

Έφη Ζάννη

Μικρές ιστορίες και ψυχωφελή παραμύθια | Ο μικρός Παναγιώτης

Χρήστος Τυρεκίδης

1821 – 2021 Πανελλήνιος Διαγωνισμός Σεναρίου της Ε.Σ.Ε. για τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X