Sparmatseto
Projects Τέχνες

Να επενδύσω στη τέχνη και αν ναι γιατί; | Έρευνα

Στη σημερινή εποχή, πολλοί επενδυτές θέλουν να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους επενδύοντας σε διαφορετικές, ακόμη και εξωτικές κατηγορίες κεφαλαίων. Μερικοί προτιμούν να βάζουν τα χρήματά τους για την αγορά σπάνιων νομισμάτων και κοσμημάτων, ενώ άλλοι επενδύουν σε παλαιωμένα κρασιά.

Μια όμως επενδυτική κατηγορία είναι  αυτή που αποκτά μεγάλη δυναμική και κερδίζει γρήγορα σε δημοτικότητα και δεν είναι άλλη από τα έργα τέχνης. Η τέχνη δεν συμβάλλει μόνο στην διακόσμηση του σπιτιού σας , δίνει και μεγάλη εμπορική αξία.

Οι μύθοι για την επένδυση στην τέχνη πάντοτε κράτησαν τον μέσο άνθρωπο να ασχολείται με αυτήν την δυνητικά κερδοφόρα επιχείρηση. “Δεν ξέρω τίποτα για την τέχνη. Η επένδυση στην τέχνη είναι μόνο για τους πλούσιους. Τι θα συμβεί αν ξεπαραδιαστώ; “Αυτές είναι μερικές από τις ανησυχίες μας που μπορούν να καταρριφθούν γρήγορα με λίγη έρευνα και αποκτώντας γνώση με το αντικείμενο.

Προσεκτική μελέτη πριν την αγορά ενός έργου τέχνης

Αν αναρωτιέστε πόσο εφικτό είναι να κερδίσετε από την επένδυση στην τέχνη, σκεφτείτε το εξής: Σύμφωνα με μια έρευνα, η τιμή της τέχνης έχει αυξηθεί πάνω από 1.000% τα τελευταία 40 χρόνια. Έχει δείξει σταθερή άνοδο 25% ή ακόμα και περισσότερο.

Είτε θέλετε να αγοράσετε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο, να ξεκινήσετε τη δική σας συλλογή έργων ή απλά να αγοράσετε μερικά κομμάτια για να διακοσμήσετε το σπίτι σας, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας. Εάν έχετε ένα επενδυτικό χρονικό πλάνο 10 ετών ή περισσότερο, ο υπέροχος και κερδοφόρος κόσμος της τέχνης μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για σας και να σας προσφέρει μεταξύ των άλλων και…

1_Ιστορική αξία – Η τέχνη έχει εδραιωθεί στην ανθρώπινη ζωή εδώ και χιλιάδες χρόνια. Από την εποχή της πέτρας έως τη σύγχρονη εποχή, η τέχνη υπήρξε σημαντική στην ελευθερία σκέψης και έκφρασης. Έχει επιτρέψει στους ανθρώπους να αρχίσουν να καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλο από διάφορες οπτικές γωνίες που δεν θα ήταν προφανείς χωρίς αυτήν και μας έδωσαν μια ματιά στην ιστορία της ανθρωπότητας από την αρχή του χρόνου.

2_Κάντε το όπως οι σταρ – Τα σύγχρονα χαρτοφυλάκια δείχνουν ότι εκείνοι που έχουν τα οικονομικά μέσα να επενδύσουν στην τέχνη όταν το κάνουν διαφοροποιούν σε ποσοστό 5-7% τον κόσμο της τέχνης. Η επένδυση σε είδη υπερπολυτελείας είναι το καλύτερο πράγμα που αν μπορείτε θα πρέπει να κάνετε, καθώς οι κλασικές επενδυτικές αγορές γίνονται εξαιρετικά ασταθείς. Στοιχεία όπως τα ακριβά κρασιά, τα αυτοκίνητα vintage και τα έργα τέχνης είναι πλέον δημοφιλή λόγω των λιγότερο απρόβλεπτων αγορών και τις απόδοσης των κερδών τους.

3_Οικονομική Αξία -Η οικονομική ύφεση μας έχει «γονατίσει» όλους. Δεν υπήρξαν πάρα πολλές αγορές, αλλά η αγορά τέχνης παραδόξως ανέκαμψε με εντυπωσιακή άνοδο. Με τον έναν ή άλλο τρόπο, κινείται ταχύτερα από τις παραδοσιακές αγορές. Όσοι επενδύουν στην τέχνη δεν επηρεάστηκαν σημαντικά. Σε σύγκριση με την επένδυση σε μετοχές ή ομόλογα, η τέχνη προσφέρει στους επενδυτές της μια αξιόλογη και υπολογίσιμη ευκαιρία πλουτισμού.

Παρατήρηση και σωστή αξιολόγηση

4_Εξασφάλιση – Κανένας δεν μπορεί να το κάνει αυτό για σας, ούτε το κράτος ούτε η οικογένεια, ούτε ο εργοδότης σας παρά μόνο εσείς. Πρόκειται για ένα απτό επενδυτικό τρόπο ο οποίος δεν έχει ενταχθεί στην κρατικό έλεγχο με κανέναν τρόπο, τουλάχιστο μέχρις στιγμής. Επομένως, η μεταπώλησή σας – εάν το επιλέξετε, θα είναι γρήγορη και αποτελεσματική. Σε αντίθεση με τα ακίνητα, δεν υπάρχουν αιτιολογικές χρηματοπιστωτικές αγορές που θα παρεμβαίνουν στην τιμή. Θα ορίζετε εσείς για την επένδυσή σας και θα είστε υπεύθυνοι για τα αποτελέσματά της.

5_Γίνεται μέρος της ιστορίας σας – Η αγορά ενός έργου τέχνης δεν είναι μόνο μια αγορά λιανικής πώλησης. Είναι κάτι που θα ανήκει σε ‘σας και στην οικογένειά σας και ως εκ τούτου, το έργο θα περιλαμβάνει πλην της οποιασδήποτε ιστορικής αξίας του και κάτι από εσάς μιας και θα είστε ο ιδιοκτήτης του. Αναφορές στο μέλλον σχετικά με το έργο θα γίνονται αναπόφευκτα και σε ‘σας αφού θα θεωρήστε πως κι εσείς συμβάλατε στην μακρόχρονη πορεία του.

6_Συμμετέχετε στην ιστορία της ζωής κάποιου άλλου – Η σύγχρονη τέχνη είναι γνωστή για τη μοναδική και όμορφη συμμετοχή της στην παγκόσμια ιστορία. Αυτό προέρχεται άμεσα από τον καλλιτέχνη και τον τρόπο με τον οποίο συνδέθηκε με το κοντινό του περιβάλλον. Απεικονίζει την άποψη του και του τι ήθελε να δείξει με αυτή.

7_Είναι μια απλή επένδυση – Η τέχνη είναι μια ματιά πίσω στο παρελθόν μας. Μπορεί να μας φέρει συναισθηματική σύνδεση και να διερευνήσει μέρη της ιστορίας που δεν γνωρίζαμε. Είναι κάτι που μπορείτε να απολαύσετε και να εκτιμήσετε μόνο κοιτάζοντας την. Για τους λόγους αυτούς, πιθανότατα η αξία της μεγαλώνει λόγω της ηλικίας της. Όπως το εκλεκτό κρασί και τα κλασικά, η τέχνη θα γίνει πιο πολύτιμη.

Σχετικά άρθρα

Πρώιμα δοκίμια φιλοσοφικής ανθρωπολογίας (1970 – 75) του Θανάση Μουσόπουλου

Η Φιλοσοφία στην «Βυζαντινή Οικουμένη»

Θανάσης Μουσόπουλος

Η Αλεξάνδρα στη Χώρα των Θαυμάτων, ΠΡΑΞΗ II: Όταν δεν ξέρεις πού πας, όλοι οι δρόμοι σε οδηγούν εκεί

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X