Sparmatseto
Projects

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας: Πυρήνας Πολιτισμού

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε πυρήνα πολιτισμού και να προσφέρει τα μέγιστα στα καλλιτεχνικά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής. Με πολλές δράσεις, εκθέσεις, σεμινάρια, μουσικές εκδηλώσεις, αναγνώσεις αλλά κυρίως δικές του παραγωγές, κατάφερε να ανακαλύψει και να αναδείξει ντόπιους συγγραφείς, να αξιοποιήσει επαγγελματίες ηθοποιούς και μουσικούς που ζουν και εργάζονται στην πόλη και να δώσει τη δυνατότητα σε νέους δημιουργούς να δείξουν τη δουλειά τους στη σκηνή του θεάτρου «Αντιγόνη Βαλάκου».

festival-filipwn-NY-sparmatseto (1)Δημιουργεί καινούργιους χώρους έκφρασης κι επικοινωνίας με το κοινό της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής, που αποδέχθηκε όχι μόνο την συλλογική προσπάθεια, αλλά και όλες τις καλλιτεχνικές απόπειρες. Οραματίστηκε κατ’ αρχήν την ανάπτυξη της εξωστρέφειας κι έτσι οι παραγωγές του πορεύτηκαν εκτός Καβάλας, με πιο πρόσφατα παραδείγματα τις παραστάσεις: «Η Βιογραφία του Πατρογονικού» και «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: Ο Ξεπεσμένος Δερβίσης υπό την βασιλικήν δρυν», που περιόδευσαν σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Δράμα και στο νέο Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών. Αντίστοιχα, η παράσταση «Ίων» του Ευριπίδη που δημιουργήθηκε στο Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος στην περιοχή των Κρηνίδων, παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη.

Αλλά και οι συμπαραγωγές αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της πορείας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας.  Χαρακτηριστικό δείγμα, η παράσταση «Χοηφόρες» του Αισχύλου που παρουσιάστηκε σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και την ομάδα Vasistas, στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, στο μικρό θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου και σε περιοδεία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Δεν πρέπει βέβαια να διαφύγει της προσοχής το γεγονός ότι αναπόσπαστο κομμάτι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας και της ιστορίας του αποτελεί το Φεστιβάλ Φιλίππων.  Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας διαθέτει για την υλοποίηση του προγράμματος τα στελέχη, το προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό προκειμένου να εξασφαλιστεί η άμεση και απρόσκοπτη εκτέλεσή του και βρίσκεται σε συνεχή επαφή και συνεργασία με τους συμβαλλόμενους.

 

 

Σημαντικό εγχείρημα αποτελεί επίσης και η δημιουργία Εφηβικής Σκηνής, με μια εναλλακτική παράσταση που παρουσιάστηκε στα Γυμνάσια και τα Λύκεια του Νομού Καβάλας, αφιερωμένη σε δύο σπουδαίες προσωπικότητες της ελληνικής ποίησης, τη Ζωή Καρέλλη και την Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ.

Προσφέρεται με αυτόν τον τρόπο το βήμα στους μαθητές να εκφραστούν ετοιμάζοντας σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, παραστάσεις τις οποίες παρουσιάζουν στο πλαίσιο της Γιορτής Μαθητικού Θεάτρου. Φέτος η «4η  Γιορτή Μαθητικού Θεάτρου» ξεπέρασε  κάθε προηγούμενο σε συμμετοχή, αφού πάνω από 350 μαθητές και εκπαιδευτικοί για 14 μέρες παρουσίασαν τις παραστάσεις τους, τις οποίες παρακολούθησαν πάνω από 2.500 θεατές.

Ένα εξίσου σημαντικό βήμα αποτελεί το γεγονός ότι οι ερασιτεχνικές ομάδες της περιοχής ενώθηκαν μετά από κάλεσμα της Προέδρου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας κ. Κορίνας Χιώτη – Πρασσά και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Θοδωρή Γκόνη και παρουσίασαν το έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Δωδέκατη Νύχτα» στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου».

Επιλογικά, αυτό που ίσως μένει μετά από την γνωριμία μας με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας είναι μια γλυκιά γεύση  μπροστά σε μια προσπάθεια που δεν έχει παρά να χαρακτηρισθεί απόλυτα επιτυχημένη.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της Προέδρου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας κ. Κορίνα Χιώτη – Πρασσά:

«Οργανώνοντας τις δομές, τους πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό που έχει στη διάθεση της η διοίκηση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, με υψηλό αίσθημα ευθύνης οδήγησε τις εξελίξεις στην επιθυμητή κατεύθυνση ανεβάζοντας τον πήχη σε ακόμη ψηλότερο επίπεδο και βέβαια πολλαπλασιάζοντας την πολιτιστική και πολιτισμική ωφελιμότητα του Δήμου Καβάλας προς τους δημότες.

Συνεχίζουμε με αμείωτο ρυθμό και θέτουμε νέους στόχους, για να σχεδιάσουμε το πρόγραμμα της επόμενης καλλιτεχνικής περιόδου, κινούμενοι στους ίδιους άξονες, προσπαθώντας όμως πάντα να γινόμαστε καλύτεροι!»

 

Σύντομο Ιστορικό του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας ιδρύθηκε στις 31/12/1992.

Η θεατρική ιστορία της Καβάλας ουσιαστικά αρχίζει στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στις 8 Σεπτεμβρίου του 1957 όταν ο ηθοποιός Κωστής Λειβαδέας με το θίασο του, ανέβασαν την Ηλέκτρα του Ευριπίδη.

Το 1960 ο Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας, αναλαμβάνει την διοργάνωση του Φεστιβάλ Φιλίππων.

Το 1961 το νεοσύστατο ΚΘΒΕ κάνει την πρεμιέρα του στους Φιλίππους.

Το 1984 ο Δήμος Καβάλας αναλαμβάνει την διοργάνωση του Φεστιβάλ και καθιερώνεται ως το δεύτερο θεατρικό φεστιβάλ της χώρας, μετά της Επιδαύρου.

Το 1985 ιδρύεται το ερασιτεχνικό δημοτικό θέατρο.

Στις 22/4/1993, υπογράφεται η πρώτη προγραμματική σύμβαση μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού, Δήμου Καβάλας και  ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας.

Πρώτος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας ήταν ο Δημήτρης Ιωάννου. Πρώτη παραγωγή το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Ο δρόμος περνά από μέσα» σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή.

Από τότε έως σήμερα το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας συνεχίζει να δημιουργεί προσφέροντας βήμα και έμπνευση στις τοπικές καλλιτεχνικές δυνάμεις αλλά και αποτελώντας την πρώτη και μεγαλύτερη πηγή θεατρικής παιδείας στην περιοχή.

Στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας διετέλεσαν Πρόεδροι ή εκτέλεσαν χρέη Πρόεδρου 14 άτομα και 6 Καλλιτεχνικοί Διευθυντές. Σήμερα Πρόεδρος είναι η κ. Κορίνα Χιώτη – Πρασσά και Καλλιτεχνικός Διευθυντής ο κ. Θοδωρής Γκόνης.

Σχετικά άρθρα

Ψηφιακές Ιστορικές Περιηγήσεις | Βυζαντινή Μακεδονία

Βασίλειος Μακέδος

Εξ αποστάσεως εκπαιδευτικά προγράμματα Ιστορίας – Τέχνης – Πολιτισμού

Βασίλειος Μακέδος

ΕΙΡΗΝΗ, ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ

Θανάσης Μουσόπουλος

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X