Sparmatseto
Projects Αφιερώματα

Art Traveling | Βερολίνο-Ένα δημιουργικό Hot Spot

Τα τελευταία 20 χρόνια, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, δεκάδες χιλιάδες καλλιτέχνες συρρέουν στην πόλη. Σήμερα, πολλοί απ’ αυτούς εξακολουθούν να αισθάνονται στο Βερολίνο σαν το σπίτι τους, και είναι εύκολο να καταλάβουμε το γιατί. Από το χαμηλό κόστος διαβίωσης σε μια ακμάζουσα πολυπολιτισμική σκηνή και μια στρατηγική γεωγραφική θέση, το Βερολίνο είναι το τέλειο περιβάλλον για καλλιτέχνες που καινοτομούν και πειραματίζονται.

Το κόστος ζωής είναι χαμηλό

Ενώ ο κόσμος της τέχνης είναι λαμπερός και μυστηριώδης, πολλοί από τους λόγους της επιτυχίας του Βερολίνου στην προσέλκυση καλλιτεχνών είναι απλά πιο πρακτικοί και θελκτικοί. Δεν είναι τυχαίο ότι η σύγχρονη σκηνή τέχνης του Βερολίνου άρχισε να ανθίζει μετά την πτώση του τείχους. Κάποιοι μπορεί να υποστηρίζουν ότι συνέβαλε και η ιδεολογική ελευθερία που διαδόθηκε από την ανατολή, καθώς ο σοβιετικός έλεγχος υποχώρησε, επέτρεψε τη ροή της δημιουργικότητας, κάνοντας αρκετούς να συμφωνήσουν ότι τα φτηνά ενοίκια και τα υπερμεγέθη των άδειων χώρων είναι αυτά που πραγματικά εγκατέστησαν την καλλιτεχνική «άποψη» στο Βερολίνο. Εδώ σίγουρα οι δημιουργοί μπορούσαν να κάνουν το καλλιτεχνικό ξεκίνημα τους χωρίς να λιμοκτονούν ή να πασχίζουν για την πληρωμή του ενοικίου τους. Έτσι, οι πιο παλιοί και καταξιωμένοι καλλιτέχνες είχαν την ευκαιρία και την ελευθερία να πειραματιστούν με διάφορες τεχνοτροπίες και διαφορετικές τεχνικές,  ενώ τα ενοίκια ανεβαίνουν σταθερά, κάτι που δεν φαίνεται να απασχολεί το Βερολίνο μέχρι σήμερα.

Berlin wall-Βrezhnev kiss

Η αντι-κουλτούρα του Βερολίνου

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο η ζωή, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της  Στάζι έχει αφήσει το σημάδι του στο Βερολίνο, είναι ότι η πόλη ανέπτυξε τα κατάλληλα «αντισώματα» για να αντιμετωπίσει την καταπίεση και την διχασμό που αντιμετώπιζε κατά τις προηγούμενες δεκαετίες. Μαζί με τα underground techno clubs και την τέχνη του δρόμου σχεδόν παντού αυτό το νευρικό και πειραματικό πνεύμα φαντάζει να βρίσκεται στον πυρήνα της τέχνης στην πόλη. Η ολοένα και πιο πρωτοποριακή σύγχρονη σκηνή τέχνης μπορεί και ανθίζει σε αυτό το περιβάλλον. Υπάρχει εδώ ένα εννοιολογικό άνοιγμα καθώς και μια τάση προς τη ριζοσπαστική, επαναστατική και καινοτόμο δημιουργία που είναι ασύγκριτη αλλού, ακόμη και σε πόλεις με καθιερωμένες τάσεις στις τέχνες όπως το Παρίσι.

Πολλοί καλλιτέχνες είναι ήδη εδώ

Δεν είναι μυστικό ότι το Βερολίνο είναι ένας σημαντικός κόμβος όπου καλλιτέχνες έρχονται να δημιουργήσουν βάσεις και να αποκτήσουν παγκόσμια αναγνωρισιμότητα. Ως εκ τούτου, η ένταξη στις κοινωνικές τάξεις και η αξιοποίηση των πολλών δικτύων φήμης και των εμπορικών υποδομών που είναι ήδη στη διάθεσή τους έχει απλώς νόημα και ουσία.

το Βερολίνο είναι ένα σημαντικό σταυροδρόμι

Όταν υπάρχουν ήδη αμέτρητα άτομα με τα οποία συνεργάζονται, οι παλιοί βιομηχανικοί χώροι μετατρέπονται σε στούντιο έτσι και η προσοχή των αγοραστών και των συλλεκτών είναι πολύ πιο εύκολο να επιτευχθεί. Ως αποτέλεσμα αυτών των παραγόντων, η σκηνή τέχνης του Βερολίνου συνεχίζει να συσσωρεύεται και να επεκτείνεται.

9th Berlin Biennale 2016

Η πύλη προς τη Δύση

Με μια ατμόσφαιρα γεμάτη δημιουργική ενέργεια, κανένα σοβαρό μέλος του κόσμου της σύγχρονης τέχνης δεν μπορεί να παραμείνει μακριά από το Βερολίνο για πολύ καιρό. Έχει γίνει μια σημαντική στάση στο κύκλο της τέχνης, που ενεργεί σαν διασταύρωση μεταξύ της ανατολής και της δύσης. Πράγματι, σύμφωνα με την σύμβουλο τέχνης του Βερολίνου και την ιδρυτή του οδηγού τέχνης της πόλης (www.berlinartguide.org), Rufina Valsky, ουσιαστικά κάθε επαγγελματίας τέχνης περνάει μέσα από αυτήν την πόλη για να ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα ή το πεδίο δεξιοτήτων του. Στην πραγματικότητα, πολλοί επιτυχημένοι καλλιτέχνες και επαγγελματίες έχουν δύο βάσεις, μια στο Βερολίνο και μια άλλη σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη ή το Λονδίνο, αποδεικνύοντας ότι η πρώτη θεωρείται ότι είναι τουλάχιστον ισότιμη με τις δύο άλλες.

 Είναι γεμάτο με καλλιτεχνικά γεγονότα

Ακόμη και με όλους αυτούς τους επιτακτικούς λόγους, ας υποθέσουμε ότι υπάρχουν μερικοί καλλιτέχνες που δεν τους νοιάζουν τα φτηνά ενοίκια, τα γεμάτα ζωντάνια δίκτυα και η στρατηγική του θέση. Ακόμη και με αυτά τα χαρακτηριστικά, είναι αδύνατο να αγνοηθούν οι πολλές σημαντικές καλλιτεχνικές διαδρομές του Βερολίνου, όπως η Μπιενάλε κάθε καλοκαίρι και η Εβδομάδα Τέχνης κάθε Σεπτέμβριο. Αυτά τα γεγονότα προσελκύουν καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο και το έργο τους διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της σύγχρονης τέχνης για το επόμενο έτος, καθώς ο κόσμος τέχνης του Βερολίνου χρησιμεύει ως η εννοιολογική ραχοκοκαλιά αυτού του κινήματος.

Berlin Gallery Weekend 2016

Η φαινομενική σκηνή της γκαλερί

Το Βερολίνο φιλοξενεί εκατοντάδες γκαλερί και μουσεία τέχνης που διαθέτουν απαράμιλλη συλλογές. Για τον φιλόδοξο καλλιτέχνη, αυτή η πόλη ξεχειλίζει με ευκαιρίες για προβολή σε  εκθέσεις που θα μπορούσαν να τους βάλουν για τα καλά στον καλλιτεχνικό χάρτη. Στην πραγματικότητα, είναι συχνές οι περιπτώσεις όπου καλλιτέχνες κερδίζουν πρώτα φήμη στο Βερολίνο και μετά μετακομίζουν σε άλλες πόλεις όπως το Λος Άντζελες, η Νέα Υόρκη ή το Λονδίνο. Για όσους επιθυμούν να δοκιμάσουν την τύχη τους ας «τολμήσουν» στο Gallery Weekend που διοργανώνεται στα τέλη Απριλίου. Πρόκειται για μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να κάνουν ένα καλό και δυνατό ξεκίνημα, μιας και εδώ συμμετέχουν περισσότερες από 50 από τις πιο αξιόλογες γκαλερί της πόλης.

Σχετικά άρθρα

Θρησκεία και Τέχνη.

Ιστορία της Τέχνης | Εξ αποστάσεως Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

Βασίλειος Μακέδος

Καβάλα: Εκπαιδευτική Ρομποτική από το Σύνδεσμο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών

Βασίλειος Μακέδος

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X