Sparmatseto
Εικαστικά

Art Traveling | Ένας «Ντα Βίντσι» στην Κρακοβία

kiria-eminia-sparmatseto«Η κυρία με την Ερμίνα»  (Dama con l’ermellino) αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δημιουργήματα  του μεγάλου αναγεννησιακού καλλιτέχνη και μόλις ένα από τα τέσσερα στο σύνολο πορτραίτα του, που απεικονίζουν γυναικεία μορφή. Πρόκειται για ελαιογραφία σε ξύλο, σχετικά μικρών διαστάσεων (54,4 χ 40,3 cm), η οποία φιλοτεχνήθηκε το διάστημα μεταξύ 1488 και 1490. Η σπουδαία καλλιτεχνική του αξία ενδυναμώνεται  από το γεγονός ότι η χρήση της λαδομπογιάς την εποχή που ο Ντα Βίντσι δημιούργησε τον πίνακα αποτελούσε νεωτεριστική τεχνική, η οποία υιοθετήθηκε και αξιοποιήθηκε απολύτως αριστοτεχνικά από τον ευφυέστατο αυτόν καλλιτέχνη.

Το έργο αναπαριστά την Τσετσίλια Γκαλεράνι, την ανήλικη ερωμένη του Λουδοβίκου Σφόρτσα, δούκα του Μιλάνου και προστάτη του Ντα Βίντσι, η οποία κρατά στην αγκαλιά της μια ερμίνα με λευκή γούνα, σύμβολο της αγνότητας και της τιμιότητας, αξίες που προσιδιάζουν στο νεαρό της ηλικίας της κοπέλας. Εξάλλου, η άποψη περί ταύτισης του ζώου  με τη  νεαρή γυναίκα ενισχύεται και από το γεγονός ότι τα βλέμματά τους βαίνουν προς την ίδια κατεύθυνση.

 

krakovia-sparmatseto

Ο ίδιος ο Ντα Βίντσι αναφέρει στα χειρόγραφά του ότι με το έργο του αυτό επιχείρησε να αναδείξει την ομορφιά και την κομψότητα, βασικά γνωρίσματα των επιταγών της Αναγέννησης. Πράγματι, η εμμονή στη λεπτομέρεια, η καθαρότητα των γραμμών και η εξωραϊστική αποτύπωση των ανατομικών χαρακτηριστικών της κοπέλας μαρτυρούν τη δεξιοτεχνία του πελώριου αυτού δημιουργού ως προς την απόδοση του πορτραίτου και αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά, το γεγονός ότι ο πολυμήχανος αυτός χαρακτήρας αποτέλεσε την προσωποποίηση του αναγεννησιακού ανθρώπου.

Ο πίνακας αποκτήθηκε το έτος 1798 από την οικογένεια Τσαρτορίσκι στην Ιταλία, η οποία το μετέφερε στην Πολωνία. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου φυλάχθηκε στα υπόγεια του κάστρου της Βαβέλ στην Κρακοβία προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή του από τους Ναζί που εισέβαλαν στην Πολωνία. Παρά τις προσπάθειες βρέθηκε από αυτούς, ωστόσο, δεν καταστράφηκε ενώ όταν εντοπίστηκε έφερε σημάδι τακουνιού στην κάτω δεξιά γωνία του, ζημία που αποκαταστάθηκε πλήρως. Για πολλά χρόνια ο πίνακας φυλασσόταν στο μουσείο Τσαρτορίσκι της Κρακοβίας, ενώ από τον Μάιο του έτους 2012 εκτίθεται στο κάστρο της Βαβέλ της Κρακοβίας[1] και παρά το μικρό του μέγεθος εκπληρώνει το σκοπό του δημιουργού του, συγκινώντας και αποζημιώνοντας τον επισκέπτη του, με όπλα του την ομορφιά και την κομψότητα.

 

 

[1]  Για τις ημερομηνίες από 19-05-2017 μέχρι και 17-05-2020, το έργο εκτίθεται στο εθνικό μουσείο στην Κρακοβία, στο κύριο κτήριο (main building).

Σχετικά άρθρα

CLOSE UPS: Ένα Φατιμιδικό πιάτο

Βασίλειος Μακέδος

Καπέλα Σιξτίνα | Ηλεκτρονική περιήγηση σε ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία

Βασίλειος Μακέδος

Το γυναικείο ζήτημα | Θεματική έκθεση από το searchculture

Βασίλειος Μακέδος

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X