Sparmatseto
Πρόσωπα

9 πράγματα που θα ‘πρεπε να γνωρίζετε για τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ | Με αφορμή την επέτειο της γέννησης του

Στις 23 Απριλίου, συμπληρώνονται 403 χρόνια από τον θάνατο ενός από τους σπουδαιότερους δραματουργούς στην ιστορία της ανθρωπότητας, ο οποίος εκτός από θεατρικός συγγραφέας, ήταν εξαίρετος ποιητής και ηθοποιός.

Ο λόγος για τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Γεννήθηκε  στο Stratford-upon-Avon της Αγγλίας, περίπου 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Μπέρμιγχαμ και βαφτίστηκε στις 26 Απριλίου του 1564. Ο πατέρας του Ουίλιαμ, Τζον Σαίξπηρ ήταν έμπορος, ενώ διετέλεσε και δημοτικός σύμβουλος. Η μητέρα του, Μαίρη Άρνετ καταγόταν από πλούσια οικογένεια της περιοχής.

Για την παιδική ηλικία του Σαίξπηρ δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες. Σε ηλικία 18 ετών παντρεύτηκε την Αν Χάθαγουεϊ, η οποία ήταν κατά 8 χρόνια μεγαλύτερή του. Με τη Χάθαγουεϊ, απέκτησαν τρία παιδιά: Τη Σουζάνα και τα δίδυμα Χάμνετ και Τζούντιθ. Το 1585 ο Σαίξπηρ εγκαθίσταται με την οικογένειά του στο Λονδίνο. Εκεί φέρεται να ξεκίνησε να εργάζεται ως ηθοποιός και ξεκίνησε να γράφει τα πρώτα του θεατρικά έργα.

Ο William Shakespeare με την οικογένειά του

Η πρώτη αναφορά στον Σαίξπηρ σε δημοσιεύματα της εποχής για τα θεατρικά δρώμενα της Βρετανίας, γίνεται σε ένα φυλλάδιο του τότε δραματουργού Ρόμπερτ Γκριν που τον περιέγραφε σ’ αυτό «ως τυχάρπαστο κοράκι, στολισμένο με τα δικά μας φτερά, με καρδιά τίγρης τυλιγμένη σε προβιά ηθοποιού, που νομίζει ότι μπορεί να στομφάρει ανομοιοκατάληκτους στίχους, όπως οι καλύτεροι από εσάς».

Ο Σαίξπηρ θεωρείται ως ο εθνικός ποιητής της Αγγλίας και μέχρι σήμερα αποκαλείται ως «Βάρδος του Έιβον». Μεταξύ των σωζόμενων έργων του, περιλαμβάνονται 38 θεατρικά έργα, 154 σονάτες και πλήθος ποιημάτων. Τα πιο γνωστά του έργα θεωρούνται τα “Άμλετ”, “Μάκβεθ”, “Οθέλλος”, “Ρωμαίος και Ιουλιέτα” και “Βασιλιάς Ληρ“.

Αξίζει να επισημάνουμε, τέλος, ότι δεν έχουν διασωθεί παρά λίγες πληροφορίες αναφορικά με την ιδιωτική ζωή του Σαίξπηρ. Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουν αμφιλεγόμενα μέχρι σήμερα ζητήματα όπως η εξωτερική του εμφάνιση, η σεξουαλικότητά του, αλλά και οι θρησκευτικές του πεποιθήσεις.

Προσπαθώντας να ρίξουμε περισσότερο φως σ’ αυτήν σας παραθέτουμε 9 μυστικά του για να τον γνωρίσετε καλύτερα.

1_Ο πατέρας του, Τζον Σαίξπηρ, ανάμεσα στις πολλές δουλειές που έκαμνε στα νιάτα του ήταν να είναι και δοκιμαστής…μπύρας!!!

Το 1556 διορίστηκε ως επίσημος “ale taster” (δοκιμαστής) του δήμου, που σημαίνει ότι ήταν υπεύθυνος για την επιθεώρηση του ψωμιού και των υγρών βύνης.

2_Η γυναίκα του ήταν 8 χρόνια μεγαλύτερη του και τριών μηνών έγκυος όταν την παντρεύτηκε.

Πράγμα αδιανόητο για την εποχή εκείνη.

3_Κατά πάσα πιθανότητα οι γονείς του ήταν αναλφάβητοι.

Κανείς δεν μπορεί να το πει με σιγουριά αλλά οι γονείς του ήταν αγράμματοι, όπως συνέβαινε άλλωστε συχνά για τους ανθρώπους της κοινωνικής τάξης τους κατά τη διάρκεια της Ελισαβετιανής εποχής. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι τα καθήκοντα του Ιωάννη θα απαιτούσαν βασικό αλφαβητισμό, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτός υπέγραφε πάντα το όνομά του με ένα χαρακτηριστικό σημάδι.

4_Κανένας δεν γνωρίζει τι έκανε ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ μεταξύ της χρονικής περιόδου 1585 ως 1592.

Προς μεγάλη απογοήτευση των βιογράφων του, ο Σαίξπηρ εξαφανίζεται από το ιστορικό αρχείο μεταξύ του 1585, όταν και καταγράφηκε η βάφτιση των δίδυμων παιδιών του και του 1592. Οι ιστορικοί υποθέτουν πως εργάστηκε ως δάσκαλος, σπούδασε νομική, ταξίδεψε σε ολόκληρη την ηπειρωτική Ευρώπη ή έπαιξε σαν ηθοποιός.

5_Τα θεατρικά έργα του περιέχουν τις πρώτες γραπτές ορολογίες της καθομιλουμένης.

Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ πιστεύεται ότι έχει επηρεάσει την αγγλική γλώσσα περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον συγγραφέα στην ιστορία, σε σημείο που όροι και φράσεις του εξακολουθούν να εμφανίζονται τακτικά στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

6_Κατά πάσα πιθανότητα δεν προφέρουμε σωστά το όνομα του άλλα μάλλον δεν το πρόφερε σωστά ούτε κι αυτός.

Πηγές από τη ζωή του William Shakespeare περιγράφουν το επώνυμό του με περισσότερους από 80 διαφορετικούς τρόπους, από το “Shappere” έως το “Shaxberd.” Στην πληθώρα των υπογραφών του που έχουν διασωθεί, εμφανίζεται πως δεν έγραφε ποτέ το όνομά του “William Shakespeare” χρησιμοποιώντας αντ’ αυτού συντομογραφίες όπως “Willm Shakp”, “Willm Shakspere” και “William Shakspeare”. Ωστόσο, είναι επιβεβαιωμένο πως το Σαίξπηρ προέρχεται από τις παλαιές αγγλικές λέξεις “schakken” και “speer”, και μάλλον αναφέρεται σε ένα αντιπαραθετικό ή διαλεκτικό πρόσωπο.

Ο τάφος του William Shakspear
7_Η επιτύμβια επιγραφή του Σαίξπηρ αποθαρρύνει τους τυμβωρύχους με μια κατάρα.

Ο Γουίλιαμ Σαίξπηρ πέθανε στις 23 Απριλίου 1616, σε ηλικία 52 ετών – όχι άσχημα για μια εποχή που το μέσο προσδόκιμο ζωής κυμαινόταν μεταξύ 30 και 40. Μπορεί να μην μάθουμε ποτέ με ακρίβεια τι τον σκότωσε, αν και ένας γνωστός έγραψε ότι αρρώστησε μετά από μια νύχτα κραιπάλης και κατανάλωσης αλκοόλ με έναν φίλο του ονόματι  Ben Jonson.Ο τάφος του βρίσκεται βρίσκεται μέσα σε μια εκκλησία του Στράτφορντ. Για να αποθαρρύνουν τους πολυάριθμους τυμβωρύχους που λεηλατούσαν τότε τα νεκροταφεία της Αγγλίας, εγχάραξαν μια επιγραφή που λέει: “Φίλε μου, για την αγάπη του Ιησού, συγκρατήσου, μη σκάψεις τη σκόνη που είναι εδώ κλεισμένη. Ευλογημένος να είναι αυτός που θα λυπηθεί αυτές τις πέτρες. Και καταραμένος εκείνος που θα μετακινήσει τα κόκαλά μου”. Το κόλπο αυτό φαίνεται πως έπιασε μιας και ο τάφος του παραμένει ασύλητος μέχρι και σήμερα.

William Shakespeare-Πορτραίτο Chandos
8_Ο Σαίξπηρ μάλλον φορούσε ένα χρυσό σκουλαρίκι – ή έτσι νομίζουμε.

Η άποψη μας για την εμφάνιση του Ουίλιαμ Σαίξπηρ προέρχεται από διάφορα πορτρέτα του 17ου αιώνα που μπορεί και να μην είναι καν δικά του. Σε μια από τις πιο διάσημες απεικονίσεις, γνωστή ως πορτραίτο Chandos φαίνεται να  έχει αραιή γενειάδα, “φαρδύ” μέτωπο, κατσαρό μαλλί χαίτη και ένα λαμπερό χρυσό σκουλαρίκι που κρέμεται από το αριστερό του αυτί. Την εποχή εκείνη τα σκουλαρίκια στους άνδρες ήταν σύμβολο ενός μποέμικου τρόπου ζωής. Η μόδα αυτή μπορεί προέρχεται από τους ναυτικούς, οι οποίοι φορούσαν ένα χρυσό σκουλαρίκι για να καλύψουν τα έξοδα κηδείας τους σε περίπτωση που πέθαιναν στη θάλασσα.

9_Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο Σαίξπηρ ήταν απάτη.

Πώς γίνεται ένας απλός επαρχιώτης που δεν είχε πάει ποτέ στο κολέγιο να έγινε ένας από τους πιο παραγωγικούς, κοσμικούς και εύγλωττους συγγραφείς στην ιστορία; Από νωρίς στην καριέρα του, ο Σαίξπηρ περιέγραφε ιστορίες που έδειχναν σε βάθος γνώση των διεθνών υποθέσεων, των ευρωπαϊκών πρωτευουσών και της ιστορίας, καθώς και την εξοικείωση του με το βασιλικό δικαστήριο και την υψηλή κοινωνία. Για το λόγο αυτό, ορισμένοι θεωρητικοί πιστεύουν πως ο Σαίξπηρ ήταν παραπάνω ένας  συγγραφείς που επιθυμούσαν να αποκρύψουν την πραγματική τους ταυτότητα και γι’ αυτό  χρησιμοποίησαν την προσωπικότητα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ ως προκάλυψη. Πιστεύεται πως από πίσω κρύβονται οι Edward De Vere, Francis Bacon, Christopher Marlowe ακόμα και η Mary Sidney Herbert.

Σχετικά άρθρα

Κορνήλιος Καστοριάδης – ο οικουμενικός Κωνσταντινουπολίτης διανοητής

Θανάσης Μουσόπουλος

Κατίνα Βεΐκου Σεραμετη – 30 χρόνια από το θάνατο της

Θανάσης Μουσόπουλος

Το έργο του Κώστα Κρυστάλλη (μέρος IV)

Θανάσης Μουσόπουλος

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X