Sparmatseto
Πρόσωπα Συνεντεύξεις

Σόνια Θεοδωρίδου: “Η φωνή είναι δώρο του Θεού”

Η Σόνια Θεοδωρίδου έχοντας ήδη κάνει μια αξιοζήλευτη διεθνή καριέρα, έχοντας ζήσει στο εξωτερικό σχεδόν τέσσερεις δεκαετίες και έχοντας τραγουδήσει στα περισσότερα μέρη που κάθε λυρικός τραγουδιστής ονειρεύεται, συνεχίζει ακούραστη το μαγευτικό της ταξίδι στη μουσική.

Πολυάσχολη αλλά και πάντα ευγενική μας μίλησε για όλα αυτά που την απασχολούν και συνάμα την κάνουν τόσο ξεχωριστή…

 

Ένας άνθρωπος με αγγελική φωνή. Τελικά είναι ευχή ή κατάρα. Είναι ένα υπέροχο δώρο που πρέπει να το μεριστείτε με όλους ή κάτι που σας περιορίζει σε πάρα πολλά πράγματα, κάτι που η καλλιέργειά του απαιτεί θυσίες;

Η φωνή είναι δώρο του Θεού. Ένα τέτοιο δώρο δέχθηκα και εγώ και με αυτό κατάφερα να κάνω ευτυχισμένο τον κόσμο αλλά και τον εαυτό μου. Τάχθηκα στην ζωή να εκφρασθώ μέσα από την φωνή μου να μοιρασθώ πολλά συναισθήματα με τους άλλους ανθρώπους . Η καλλιέργεια της φωνής απαιτεί πολύ κόπο και χρόνο. Οι σπουδές είναι χρονοβόρες και δαπανηρές. Ότι οι άλλοι πιστεύουν πως είναι θυσία , για μένα είναι απλά μία ανάγκη για την εκπλήρωση της καλλιέργειας της φωνής. Η φωνή δεν είναι μόνο ήχος. είναι μία πνευματική αναζήτηση, μία ολιστική προσέγγιση στα μεγάλα  ερωτήματα της ζωής και ο δρόμος που σε πάει σε υψηλότερες πνευματικές σφαίρες.

 

Τελικά για τη Σόνια αξίζουν όλες αυτές(οι μεγάλες ή μικρές) θυσίες; Λέω «για τη Σόνια» γιατί προφανώς για όλους εμάς και βέβαια αξίζουν, μιας και μέσα από αυτές τις θυσίες μας παρέχεται η δυνατότητα να απολαύσουμε μια τέτοια φωνή, για τη Σόνια όμως; Μήπως παρά είναι σκληρή η ζωή μιας σοπράνο;

Κάθε άνθρωπος που θέλει να πετύχει κάτι άξιο στην ζωή του κάνει θυσίες. Σκεφτείτε τί θυσίες κάνει μία μάνα για να μεγαλώσει σωστά το παιδί της ,τον αθλητή που θέλει να κερδίσει χρυσό μετάλλιο. Κάτι τέτοιο κάνει και ένας σωστός τραγουδιστής που θέλει να κάνει μία μεγάλη καριέρα. Το τραγούδι είναι τρόπος ζωής. Είναι ένα όργανο που το κουβαλάμε στο σώμα μας και επομένως θα πρέπει να είμαι σε άριστη φυσική κατάσταση για να μπορώ να αποδώσω.  Η ζωή μου σε σχέση με άλλων ανθρώπων δεν είναι σκληρή. Θα έλεγα πως είναι δύσκολη γιατί ταξιδεύω συνέχεια, λείπω από το σπίτι, πάντα με πολύ κόσμο και πάντα με απαιτητικούς ακροατές.

 

Σε πολλές συνεντεύξεις σας έχετε αναφέρει ότι το τραγούδι ήταν αυτό που πάντα θέλατε να κάνετε, από πολύ μικρή ηλικία μάλιστα. Τώρα πια έχοντας διανύσει όλη αυτή τη διαδρομή αν σας ξαναδίνονταν η ευκαιρία να επιλέξετε και πάλι από την αρχή η επιλογή σας θα ήταν η ίδια ή όχι;

Αν είχα να επιλέξω πάλι θα ήθελα να γινόμουν τραγουδίστρια. Αν είχα την πείρα και την σοφία που έχω τώρα θα απέφευγα κάποια λάθη, όμως όλα είναι έτσι όπως είναι και είναι μάλλον καλά καμωμένα.

 

Προσωπικά αν με ρωτούσε κάποιος ποιο είναι το αντικείμενο που έχει αδικηθεί περισσότερο από το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα σίγουρα θα απαντούσα η μουσική. Έχοντας την εμπειρία και άλλων χωρών και ίσως διαφορετικών εκπαιδευτικών συστημάτων,θεωρείτε ότι τελικά στην Ελλάδα στερούμε τα παιδιά από κάτι ουσιαστικό διαχρονικά ή έχετε την αίσθηση ότι κάτι ίσως αλλάζει στον τομέα αυτό;

Από την χώρα μας λείπει η ουσιαστική μουσική παιδεία που γίνεται στα σχολεία και που ξεκινά από το σπίτι και συνεχίζεται στις μικρές τάξεις του σχολείου έως το λύκειο. Γίνονται φιλότιμες προσπάθειες , υπάρχουν αξιόλογα ταλέντα που δεν μπορούν να απορροφηθούν και δυστυχώς δεν διαθέτουμε ούτε μουσική ακαδημία.

 

Να σταθούμε και σε κάτι επίσης σχετικό με τη μουσική παιδεία: Μουσικές βιβλιοθήκες. Πρόκειται για μια δική σας ιδέα η δημιουργία κι η υποστήριξη μουσικών βιβλιοθηκών ανά την Ελλάδα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα (αν δεν κάνω λάθος) αυτό της Καβάλας όπου με δική σας προσφορά δημιουργήθηκε μια νέα μουσική βιβλιοθήκη. Θέλετε να μας πείτε περισσότερα για το όραμά σας αυτό;

Από ένα τυχαίο γεγονός σε κάποιο ρεσιτάλ μου μου ζήτησαν στο τέλος κάποια παιδιά να τους δώσω τις παρτιτούρες μου γιατί δεν είχαν ,αποφάσισα να ιδρύσω μουσικές βιβλιοθήκες ανά την Ελλάδα . Μέχρι στιγμής υπάρχουν μουσικές βιβλιοθήκες σε Διδυμότειχο , Κομοτηνή , Αλεξανδρούπολη , Ξάνθη , Καβάλα , Βόλο, Βέροια, Ιωάννινα και παιδικές βιβλιοθήκες στην Λαμία , στο ελληνικό σχολείο της Ίμβρου και στο Ηράκλειο Κρήτη

 

Η σχέση του λυρικού τραγουδιού με την παράδοση ποια είναι; Νομίζω ότι την απάντηση της δίνεται μέσα από «δρόμους Βυζαντινούς» αλλά όπως και να έχει θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μας πείτε εσείς πως αντιλαμβάνεστε μια τέτοια σύνδεση.

Όσο παράξενο και να ακούγεται η όπερα είναι ένα λαϊκό είδος τραγουδιού. Μέσα από αυτήν αναγνωρίζω πολύ συχνά λαϊκά μοτίβα πανέμορφα ντυμένα με τον συμφωνικό ήχο. Εγώ σαν Ελληνίδα, κουβαλάω σαν προίκα ακούσματα από τον Πόντο ,την Βυζαντινή  μουσική, το δημοτικό και το λαϊκό τραγούδι, έως την έντεχνη και λόγια μουσική. Ανακαλώ λοιπόν από τις μνήμες μου ότι χρειάζομαι για να εκφρασθώ και να εμπνευστώ.

 

Θα μας πείτε, τέλος, τι ακολουθεί μετά; Ποιο είναι το επόμενο μεγάλο project με το οποίο θα ασχοληθεί η Σόνια; 

Ετοιμάζουμε διάφορα projects  με τον Σύζυγο μου Μαέστρο Θεόδωρο Ορφανίδη και την Ορχήστρα Μόμπιλε σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στην Βέροια ερχόμαστε στις 1 Ιουνίου με μία συναυλία με έργα των Κούρτ Βάιλ, Άισλερ και Μπρέχτ, ενώ στις 22 Σεπτεμβρίου ετοιμάζουμε το μεγάλο project Η Μνήμη του Νήματος, αφιερωμένο στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Βέροιας.

 

 

Βιογραφικά στοιχεία για την Σόνια Θεοδωρίδου

sonia-theodoridou-sparmatseto
Σόνια Θεοδωρίδου

Η Ελληνίδα Σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου γεννήθηκε στην Βέροια και η καταγωγή της είναι από την Παλιά Χαραυγή (ένα χωριό στην Αγία Παρασκευή). Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο «Μανώλης Καλομοίρης» στην τάξη της Καίτης Παπαλεξοπούλου, απ’ όπου αποφοίτησε με διάκριση καθώς επίσης και με βραβείο «Άριστης και Διακεκριμένης Εκτέλεσης».

Της χορηγήθηκε η υποτροφία «Μαρία Κάλλας», η οποία της έδωσε την δυνατότητα να πραγματοποιήσει περαιτέρω σπουδές στη Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας και αργότερα στο Λονδίνο με την Vera Rosza. Μεταξύ άλλων, έχει ειδικευθεί στο ρεπερτόριο των Γερμανικών Τραγουδιών (Lieder) με την Elisabeth Schwarzkopf.

Η Σόνια Θεοδωρίδου έχει εμφανισθεί στα πιο σημαντικά λυρικά θέατρα παγκοσμίως, όπως στην Όπερα της Φρανκφούρτης, στην Όπερα του Βερολίνου, στην Όπερα του Αμβούργου, στο Εθνικό Θέατρο του Μονάχου, στο Εθνικό Θέατρο Στουτγκάρδης, στο Βασιλικό Θέατρο de la Monnaie στις Βρυξέλλες, στο Θέατρο Châtelet στο Παρίσι, στο Θέατρο Communale της Φλωρεντίας, στο Θέατρο la Fenice της Βενετίας, στο Θέατρο της Βασιλείας,στην Όπερα της Λυόν, στην Όπερα του Μονπελιέ, στο Φεστιβάλ του Schwetzingen στη Γερμανία, στο Διεθνές Φεστιβάλ του Wiesbaden στη Γερμανία, στο Άμστερνταμ, στο Ρότερνταμ, στη Νέα Υόρκη, στο Salt Lake City, στο Σάλσμπουργκ, στην Όπερα της Βουδαπέστης, στη Βιέννη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Θέατρο “Ηρώδου Αττικού”, στο αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και στο αρχαίο Θέατρο Δελφών. Ως σολίστ έχει δώσει πολυάριθμες συναυλίες και ρεσιτάλ τραγουδιού.

Έχει συνεργαστεί με τους διασημότερους μαέστρους και τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου, ενώ το κλασικό της ρεπερτόριο συμπεριλαμβάνει μερικούς από τους πιο σημαντικούς ρόλους όπερας, όπως: Fiordiligi (Έτσι κάνουν όλες), Ελβίρα (Ντον Τζιοβάννι), Παμίνα (Μαγικός αυλός) , Alcina (Alcina), Βιολέτα(Τραβίατα), Τζίλντα (Ριγκολέτο), Angelica (Suor Angelica), Μιμή (Μποέμ), Ευριδίκη (Ορφέα και Ευριδίκη του Γκλουκ), Salud (La vida breve), Fiorilla (Il Turco in Italia), Corinna (Il viaggio à Reims), Τζουλιέτα (Καπουλέτοι και Μοντέκοι), Μαρία Στιούαρτ (Μαρία Στιούαρτ), Κλεοπάτρα (Ιούλιος Καίσαρ), Jenny (Mahagonny), Σαντούτσα (Καβαλερία Ρουστικάνα) κ.α.

Έχει κυκλοφορήσει δύο CD με όπερες, την “La Calisto” του Cavalli (Harmonia Mundi) και την “Conrois and his copies” του Περικλή Κούκου. Επίσης τα CD «Η Σόνια Θεοδωρίδου συναντά τον Μάνο Χατζιδάκι» (Σείριος) «Ρεσιτάλ» (Σείριος – Οδός Πανός), Γιάννης Μαρκόπουλος «Αναγέννηση» (Κίνησις), Θάνος Μικρούτσικος “Warna” (Arcardia), Χάρης Περσίδης “Storie dAmor” (Eros), ‘Arie Antiche‘’ (Legend Classics), “Sonia Thedoridou sings Jacques Brel” (Et’cetera), Θανάσης Μωραϊτης ‘’ Pictures for the sadness of the blonde girls and of Eleni’’ (EMI Classics), Γιάννης Κωνσταντινίδης ‘’30 Songs’’ (The Human Voice), ‘Songs from the Big Screen” (The Human Voice), Αθανάσιος Σίμογλου “CavafyShades of Love…” (The Human Voice), Μίμης Πλέσσας ’’ Anthology’’ (The Human Voice), Αθανάσιος Σίμογλου “Cavafy II – Return ” (The Human Voice), A Handful of Jewish Songs (The Human Voice).

Το 2010 ίδρυσε μαζί με τον σύζυγο της Μαέστρο Θεόδωρο Ορφανίδη την Οrchestra Mobile, ενώ ένα χρόνο αργότερα την Ηuman Voice, την δική τους δισκογραφική εταιρία.

Τον Ιούνιο του 2014 ανακίνησε εκ νέου το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα με τον σύζυγο της, όταν μπήκαν μαζί στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου προκειμένου να κάνουν μια σιωπηλή διαμαρτυρία, ανακαινίζοντας εκ νέου το ζήτημα και κερδίζοντας ταυτόχρονα την συμπαράσταση της παγκόσμιας καλλιτεχνικής κοινότητας.

Η Σόνια Θεοδωρίδου αποτελεί μαζί με την Μαρία Κάλλας και την Αγνή Μπάλτσα το τρίπτυχο των κορυφαίων Ελληνίδων λυρικών τραγουδιστριών.

Σχετικά άρθρα

Goodbye my…friend, goodbye.!!! | Αναζητώντας τον Ντέμη Ρούσσο

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Απολογισμός ζωής του Νίκου Ματσούκα: μισού αιώνα έργα και όνειρα στο ΑΠΘ

Θανάσης Μουσόπουλος

Η ζωή και το έργο του Γιώργου Θεοτοκά

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X