Sparmatseto
Projects

Εναλλακτικοί χώροι τέχνης: Το Οινοποιείο Βουρβουκέλη στην Ξάνθη

Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνηθίσει να απολαμβάνουμε την τέχνη μέσα σε συγκεκριμένο, λίγο πολύ, πλαίσιο. Ιδίως αν η αναφορά μας περιοριστεί στα εικαστικά ή τη μουσική μάλλον το πλαίσιο αυτό γίνεται ακόμη πιο πιεστικό και στεγανό.

Πρόκειται για μια αλήθεια πέρα για πέρα λανθασμένη. Δεν χρειάζεται να απολαύσουμε τη ζωγραφική μόνο σε μουσεία ή Gallery, δεν είναι ανάγκη να περιοριστούμε σε αυτά. Η τέχνη είναι παντού γύρω μας, η τέχνη είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας, ας της επιτρέψουμε λοιπόν να μας πλησιάσει ακόμη περισσότερο και εκτός συνηθισμένων πλαισίων.

Είναι αλήθεια ότι εδώ και δεκαετίες υπάρχει η τάση να χρησιμοποιούνται διάφοροι χώροι για να φιλοξενήσουν τέχνη. Η τάση αυτή υποστηρίζει ότι εγκαταλειμμένα κτήρια και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αποθήκες και πλατείες  αλλά και σχεδόν κάθε χώρος μπορεί (υπό προϋποθέσεις) να χρησιμοποιηθεί ως χώρος τέχνης. Ελπιδοφόρο είναι ότι η τάση αυτή βρίσκει όλο και περισσότερο χώρο να επεκταθεί και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Αποτέλεσμα της, η δημιουργία πολιτιστικών κυττάρων που έχουν την δυνατότητα να υποστηρίξουν εκδηλώσεις τέχνης απαρνούμενα την τοτεμιστική αντίληψη περί τέχνης και χώρου τέχνης.

vourvoykelis3-sparmatsetoΑποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη όταν είδαμε ότι το επισκέψιμο οινοποιείο των αδελφών Βουρβουκέλη στα Άβδηρα Ξάνθης λειτουργεί και μέσα στην παραπάνω λογική. Το Κτήμα Βουρβουκέλη ιδρύθηκε από το Νίκο και την Φλώρα Βουρβουκέλη το 1999, στην περιοχή των Αβδήρων στο νομό Ξάνθης όταν ο Νίκος, ο οποίος από μικρή ηλικία, μεγάλωσε μέσα στο αμπέλι και το κρασί, είχε την επιθυμία να ασχοληθεί με την αμπελοκαλλιέργεια και το κρασί πέραν της επαγγελματικής του ασχολίας με την Ιατρική. Με όραμα την αναβίωση του φημισμένου αμπελώνα των Αβδήρων, φύτεψε στους εύφορους λόφους της περιοχής 20 στρέμματα (σήμερα έχουν φτάσει τα 100) με γηγενείς και διεθνείς οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών. Χρόνια αργότερα η σκυτάλη του επαγγελματικού πια οινοποιείου πέρασε στα χέρια των γιών του.  Η λειτουργία του οινοποιείου και ως χώρου τέχνης όμως κάνει τη διαφορά.  Στο ισόγειο του κύριου κτηρίου αλλά και στα δύο υπόγεια οπού παλαιώνουν οι εκλεκτότερες ποικιλίες του οινοποιείου, υπάρχει χώρος και για την τέχνη.

Εκθέσεις ζωγραφικής, μουσικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και πολλές άλλες παρόμοιες ενέργειες έρχονται να δέσουν με το αμπέλι και το κρασί. «Έτσι κι αλλιώς το κρασί είναι ο καλύτερος συνοδός των παραπάνω» θα μας πει ο ένας εκ των ιδιοκτητών ο Οδυσσέας Βουρβουκέλης, ο άνθρωπος που έχει αναλάβει και την «καλλιτεχνική διεύθυνση», όπως αρέσκεται να λέει,  του οινοποιείου.  Η πρώτη ερώτηση που τέθηκε από τη  μεριά μας αφορούσε την ανταπόκριση του κοινού σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Η απάντηση ανέλπιστη και ευχάριστη: η ανταπόκριση από τη μεριά του κοινού είναι εντυπωσιακή, ίσως ο εναλλακτικός χαρακτήρας του χώρου έλκει τους φιλότεχνους περισσότερο από ότι μια συνηθισμένη δομή.  Ο Οδυσσέας Βουρβουκέλης είναι πεπεισμένος για αυτό υπογραμμίζοντας τον εναλλακτικό χαρακτήρα του οινοποιείου.

vourvoukelis4-sparmatseto
Ο Οδυσσέας Βουρβουκέλης

Το αμέσως επόμενο ερώτημα μάλλον αυτονόητο: μπορεί ένας τέτοιος χώρος να υποστηρίζει εκδηλώσεις τέχνης υλικοτεχνικά; Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές η απάντηση είναι ότι ΘΑ μπορούσε να το κάνει υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Χρειάζεται να δημιουργηθεί υποδομή και για την τέχνη. Βέβαια και ένα οινοποιείο δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει με αξιώσεις εκδηλώσεις τέχνης αν δεν διέθετε εξοπλισμό για κάτι τέτοιο. Το οινοποιείο Βουρβουκέλη διαθέτει την υποδομή και αυτό το διαπιστώσαμε καθώς ο Οδυσσέας μας ξενάγησε στην έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Καδήρογλου που υλοποιείται αυτόν τον καιρό στο οινοποιείο.

Όπως και να έχει , θέλοντας και μη, η τέχνη και η υποστήριξη της αποτελεί το κριτήριο για το κατά πόσο ένα τέτοιο εγχείρημα είναι επιτυχημένο ή όχι. Κατά την άποψή μας το επισκέψιμο οινοποιείο Βουρβουκέλη έχει επιτύχει να δημιουργήσει ένα χώρο τέχνης που ζητά με αξιώσεις να προβάλλει τη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή παράλληλα με αυτή του κρασιού…

Σχετικά άρθρα

Δόθηκε στη δημοσιότητα το βίντεο κλιπ της επετείου των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση του ’21

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Φιλοσοφία: ας στρέψουμε το βλέμμα και σε άλλες κατευθύνσεις… (μέρος ΙΙ)

Θανάσης Μουσόπουλος

Δωρεάν webinar | Πιστοποίηση Εκπαιδευτών Ενηλίκων

Βασίλειος Μακέδος

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X