Sparmatseto
Projects

Διάσημα αρχαιοελληνικά γευστικά tips

Η διατροφή στην αρχαία Ελλάδα ήταν πολυποίκιλη, επικεντρωμένη  στα λαχανικά, τα όσπρια, τα φρούτα, τα ψάρια και αρκετές ποικιλίες κρεάτων ψημένα σε σούβλες, μαγειρεμένα σε φούρνους ακόμα και βραστά.

Υπήρχαν όμως κάποια συνήθη μαγειρικά έθιμα εκείνη την εποχή που σήμερα θα τα θεωρούσατε αρκετά περίεργα. Για παράδειγμα, τα ψάρια συχνά μαγειρεύονταν με τυρί. Το κρασί ήταν νερωμένο και μερικές φορές του προσέθεταν σκόρδο.

Τραχανάς με ψάρι και σκόρδο-Λήμνος

Η τεχνική για να γίνει η πολύ λεπτή φύλλο ζύμης ανακαλύφθηκε κάποτε γύρω στο 4ο αιώνα π.Χ., οπότε είναι πιθανό να τρώγονταν και γλυκά όπως το μπακλαβά, αλλά δεν υπήρχε η ζάχαρη. Το μέλι ήταν το παραδοσιακό γλυκαντικό, όπως και τα σύκα, και τα προϊόντα που παρασκευάζονταν από γλυκά σταφύλια.

Σύμφωνα με τις “Τροφικές Συνήθειες στην Αρχαία Ελλάδα”, η παλαιότερη γνωστή συνταγή είναι για φιλέτα ψαριού μαγειρεμένα με τυρί και λάδι. Η δοσολογία όμως είναι ανακριβείς, δεδομένου ότι ένας καλός μάγειρας τότε γνώριζε τις σωστές αναλογίες. Οι άντρες έκαναν το ψήσιμο του κρέατος πάνω σε κάρβουνα ή σε σούβλες (αρχαία μπάρμπεκιου), και οι γυναίκες έκαναν το ψήσιμο, το βράσιμο και το μαγείρεμα στον φούρνο.

Ας δούμε μερικά πιάτα που αντικατοπτρίζουν τα συστατικά και τις τεχνικές μαγειρικής της αρχαιότητας.

Αρχαιοελληνική Φασουλόσουπα
Αρχαία φασολάδα

Αυτή η συνταγή έχει πολύ λίγα συστατικά και απαιτεί μούλιασμα των φασολιών κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το μέλι δίνει γλυκύτητα και εξισορροπεί το σκόρδο. Η προσθήκη λαρδιού (ζωικό λίπος) προσδίδει στο πιάτο μια πλούσια υφή. Για να διατηρήσετε αυτό το πιάτο χορτοφάγος, αντικαταστήστε το λαρδί με λάδι.

Μούστος από σταφύλια
Μούστος σταφυλιών

Ο μούστος, γίνεται με το χυμό που στίβουμε από φρέσκα σταφύλια. Αυτό γίνεται σε μεγάλες ποσότητες κατά τη συγκομιδή σταφυλιών του Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα. Παγώνει καλά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους.

Πετιμέζι
Πετιμέζι

Το πετιμέζι είναι ένα είδος σιροπιού σταφυλιών γνωστό από τα αρχαία χρόνια, το οποίο χρησιμοποιείται όπως το σιρόπι σφενδάμου, η μουστάλεβρια και διάφορα είδη γλυκών.

Γαστρίνη-Αρχαιοελληνικός Μπακλαβάς
Αρχαίος Μπακλαβάς

Μια πρώιμη έκδοση του ανατολίτικου μπακλαβά είναι ένα επιδόρπιο που ονομάζεται γαστρίνη. Αυτή η συνταγή απαιτεί μερικά συστατικά που μπορεί να φαίνονται ασυνήθιστα για ένα μπακλαβά όπως σουσάμι, πιπέρι και σπόρους παπαρούνας. Πριν οι Έλληνες αποκτήσουν τη ζάχαρη, οι αρχαίοι πρόγονοι τους χρησιμοποίησαν σιρόπι σταφυλιού.

Φιλέτο μπακαλιάρου με κρούστα κόλιανδρου
Μπακαλιάρος με κόλιανδρο

Η προετοιμασία αυτού του ψαριού δεν είναι τόσο διαφορετική από τις συνταγές που θα βρείτε στη σημερινή εποχή. Αυτό που κάνει όμως αυτό το πιάτο μοναδικό είναι οι σπόροι κόλιανδρο φρυγανισμένοι, και πασπαλισμένοι επάνω στο ψάρι. Μια άλλη μοναδική συστροφή είναι μια δόση ξιδιού αντί για λεμόνι μόλις αυτό γίνει.

Πορτοκάλι με μέλι, ρόδι και κανέλα
Πορτοκάλι με μέλι, ρόδι και κανέλα (προαιρετικά)

Σε λίγα λεπτά, μπορείτε να φάτε ένα γεύμα που οι Έλληνες απολαμβάνουν για χιλιάδες χρόνια: πορτοκάλια με μέλι ρόδι και κανέλα. Στο χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να ξεφλουδίσετε ένα πορτοκάλι και να ψεκάσετε λίγο μέλι με μια δόση κανέλας (ήρθε στην Ελλάδα από την Αίγυπτο γύρω στα 2.000 π.χ.) και να πασπαλίσετε με λίγους καρπούς ροδιού για ένα γρήγορο πλήρες γεύμα.

Σουσάμι με μέλι (Παστέλι)
Παστέλι

Σήμερα στην αγορά, μπορείτε να βρείτε εύκολα αυτές τις μπάρες με μέλι και σουσάμι παντού. Οι αρχαίοι πρόγονοι μας δεν ελλείψει της ζάχαρης είχαν ανακαλύψει την δική τους πρόταση στις ενεργειακές μπάρες κάνοντας τες υγιεινές και απολαυστικές με μόνο δύο συστατικά: σουσάμι και μέλι.

Λουκουμάδες με μέλι και σουσάμι
Λουκουμάδες με σουσάμι

Αυτή η απλή συνταγή απαιτεί νερό, αλεύρι και μέλι. Ανακατεύετε τα τρία, τηγανίζετε και τις δύο πλευρές σε μπόλικο ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με σουσάμι για μια νόστιμη συνταγή.

Ψητά πράσα με μήλα
Ψητά πράσα με μήλα

Συχνά τα πιο νόστιμα πιάτα είναι εκείνα που περιλαμβάνουν  πολύ λίγα συστατικά, ώστε κάθε ένα από αυτά να ξεχωρίζει μοναδικά στη συνταγή. Τα φρέσκα πράσα μαζί με τα μήλα που ρίχνονται με λίγο λευκό κρασί, μέλι και μπαχαρικά δημιουργούν ένα πλούσιο, αλλά εκλεπτυσμένο, πιάτο στο πέρας των αιώνων.

Η διατροφή του κάθε λαού είναι σημαντική για την πρόοδο και την ευημερία του. Άλλωστε μη ξεχνάμε τις έλεγε και ο Πολύβος, μαθητής της Ιπποκρατικής σχολής που  ανέφερε ότι “όλες οι αρρώστιες προκαλούνται άλλες από τις τροφές και άλλες από τον αέρα που αναπνέουμε για να ζήσουμε”.

Σχετικά άρθρα

Ψηφιοποίηση του Αρχείου Καβάφη από το Ίδρυμα Ωνάση

Βασίλειος Μακέδος

Η Αρχαία Ελληνική θρησκεία ως τελετουργία

Βασίλειος Μακέδος

Μαρία Μουσοπούλου | Ποίηση Ενδοσκόπησης ΙΙΙ

Μαρία Μουσοπούλου

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X