Sparmatseto
Αφιερώματα Πρόσωπα

Ευάγγελος Λάμπρου (1927-1987): Ο ξανθιώτης λόγιος ποιητής και νομικός

Τον Ευάγγελο Λάμπρου, τον Λαλάκο όπως τον λέγανε οι φίλοι του, τον πρωτογνώρισα γύρω στα 1970 και είχα τη χαρά να συνεργαστώ μαζί του στην Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ και στην προετοιμασία των τόμων του περιοδικού «Θρακικά Χρονικά», στη δεύτερη περίοδο επανέκδοσής του. Περνούσα τακτικά από το γραφείο του, στην οδό Γ. Σταύρου, όπου συζητούσαμε φιλολογικά και φιλοσοφικά θέματα. Του έδειχνα και μου έδειχνε τα ποιήματά μας. Ως το θάνατό του οι σχέσεις μας ήταν θερμές και ειλικρινείς – μας ένωναν γαρ πολλά, ποίηση, φιλοσοφία, πολιτισμός και ΦΕΞ, και στα τέλη και ο Δήμος όπου ήταν νομικός σύμβουλος και εγώ δημοτικός σύμβουλος.

Ο Ευάγγελος Λάμπρου που τόσο αναπάντεχα χάθηκε, σε ηλικία μόλις εξήντα ετών, συναιρούσε τη νομική επιστήμη με τη λογοτεχνία, τη χάρη του προφορικού και του γραπτού λόγου. Λόγιος μιας άλλης εποχής, μιας άλλης ατμόσφαιρας. Λες και βγήκε μέσα από την αχλή της Αλεξάνδρειας του Καβάφη ή τις αναζητήσεις του Γεωργίου Σεφέρη τις ατέρμονες.

Γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1927, σπούδασε νομικά από το 1955 δικηγόρησε στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Ήδη τα πρώτα γραπτά του, τα πρωτόλεια, τα αναβρίσκουμε σε έντυπο της Σκύρου, της ιδιαίτερης πατρίδας του πατέρα του, και είναι του 1944. Αργότερα φοιτητής στη Θεσσαλονίκη είναι τακτικός συνεργάτης στην ημερήσια εφημερίδα «Το Φως», με βιβλιοκρισίες, χρονογραφήματα.

Στο πρωτοποριακό περιοδικό της Θεσσαλονίκης «Κοχλίας» δημοσιεύει στα 1947 ποίηση, όπως και στα «Μακεδονικά Γράμματα». Από το 1952 ως το 1959 συνεργάστηκε με το περιοδικό της Αθήνας «Σκύρος» δημοσιεύοντας επίσης ποίηση.

Το 1958 δημοσίευσε ποίημα στο Λεύκωμα της ΦΕΞ, στην οποία συμμετείχε (όντας για πολλά χρόνια πρόεδρός της). Δημοσιογράφησε το διάστημα εκείνο σε περιοδικά και εφημερίδες της Αθήνας και της Ξάνθης. Ιδιαίτερα σημειώνουμε τα άρθρα και τις μελέτες για την ένωση της Ευρώπης, τη μοντέρνα ποίηση, τη μοναξιά.

Ο Ευάγγελος Λάμπρου από το 1960 ως το θάνατό του ήταν τακτικός συνεργάτης του Στέφανου Ιωαννίδη και του περιοδικού «Θρακικά Χρονικά», κυρίως με ποιήματα και δοκίμια, αλλά και νομικές μελέτες, γιατί ο Ευ. Λάμπρου ιδιαίτερα είχε μελετήσει το αρχαίο Ελληνικό δίκαιο, για το οποίο είχε ειδική μελέτη.

Το 1992 με εισήγησή μου και φιλολογική επιμέλεια κυκλοφόρησε από τον Δήμο Ξάνθης και τον Δικηγορικό Σύλλογο Ξάνθης ο τόμος «Αφιέρωμα στον Ευάγγελο Λάμπρου». Στο πρώτο μέρος περιέχει νομικές μελέτες (σελ. 15 – 112), ενώ στο δεύτερο μέρος (σελ. 113 – 171) υπάρχει η εργασία μου «Η Ελλάδα είναι μι’ αγάπη – Η λογοτεχνική παρουσία του Ευάγγελου Ι. Λάμπρου», ενώ ακολουθούν τρία φιλολογικά δοκίμια του Λάμπρου και ποιήματά του δημοσιευμένα και κάποια αδημοσίευτα.

Βλέποντας το σύνολο των δημοσιευμένων και αδημοσίευτων λογοτεχνικών έργων του Ευάγγελου Λάμπρου, εντοπίζουμε την αγάπη του στον άνθρωπο, στη φύση, στην Ελλάδα, στο Αιγαίο. Οι αρχαίοι Έλληνες μιλούν στους σύγχρονος Έλληνες, διαχρονικότητα της ελληνικής παιδείας, της ελληνικής ιστορίας.

Ο Ευάγγελος Λάμπρου μια ευαίσθητη ψυχή, έφερε τη σύγχρονη ποίηση στα σοκάκια της Ξάνθης. Κάποιοι στίχοι το δείχνουν:

 

είμαστε κουρντισμένα παιχνίδια που κάνουν μικρές κυκλικές διαδρομές με ψεύτικους σταθμούς, και εικονικές αφίξεις.

Εγγυημένα παιχνίδια που φθείρονται σύντομα

και τελειώνουν τις μέρες τους στα σκουπίδια

 

Κλείνω το κείμενό μου τούτο οφειλής, παραθέτοντας ένα ποίημα του 1959 αδημοσίευτο, που περιέχεται στο «Αφιέρωμα» και έδωσε τον τίτλο στην εκεί εργασία μου

 

Η Ελλάδα είναι μι’ αγάπη

Η Ελλάδα είναι μι’ αγάπη

που μένει ορθή στους κάβους

κι αγναντεύει το πέλαγο

προσμένοντας να κλάψει τα καράβια και τα όνειρα

σαν γυρίσουν με μαύρα πανιά.

Η Ελλάδα είναι μι’ αγάπη.

Γονατίζει στα ερείπια των αρχαίων Ναών.

Θυμάται.

Μπαίνει σε λαμπρές Βυζαντινές βασιλικές.

Προσεύχεται.

Μετρά τους σταυρούς πάνω στην άγονη κι ωραία γη.

Ελπίζει.

Με μικρές πολύχρωμες ψηφίδες

τους καημούς του γένους ιστορεί

και την δόξα

όπως ο ήλιος του μεσημεριού του Αιγαίου

όπως τα λυχνάρια της Αγιά Σοφιάς…

 

Η Ξάνθη οφείλει στον Ευάγγελο Λάμπρου την ευαισθησία και την προσφορά ήθους…

Σχετικά άρθρα

Το πολύπλευρο έργο της Καίτης Τσακίρη – Καραμιχάλη

Θανάσης Μουσόπουλος

Βιβλίο | «Οι Πομάκοι της Θράκης. Πολυεπιστημονικές και διεπιστημονικές προσεγγίσεις»

Το ΚΘΒΕ αποχαιρετά τον ηθοποιό Αλέκο Ουδινότη

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X