Sparmatseto
Εικαστικά Τέχνες

Ζωγραφική | Πώς να ξεχωρίζετε ένα πλαστό έργο τέχνης από ένα αυθεντικό.

Ο πίνακας που πρόκειται να αγοράσετε ή έχετε ήδη στην κατοχή σας μπορεί να είναι ή να μην είναι ο πρωτότυπος. Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα ελέγχου για να προσδιορίσετε την αυθεντικότητα ενός έργου τέχνης.

Έχετε επικεντρώσει τη ματιά σας σε αυτό που πιστεύετε ότι είναι ένα αριστούργημα και είστε έτοιμοι στο να πληρώσετε μια τιμή γι ‘αυτό, όπως σας ζήτησαν; Πολύ ωραία. Αλλά τι γίνεται αν ο πίνακας δεν είναι γνήσιος;

Το πλαστό ποτέ δεν είναι πιο όμορφο από το αυθεντικό

Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να αμφιβάλλουν σε κάτι φθηνό, απλά και μόνο επειδή είναι φτηνό και δεν μπαίνουν καν στο κόπο όταν πρόκειται για ακριβά πράγματα. Η σκέψη τους είναι συνήθως «ακριβό άρα πρωτότυπο ή πολύτιμο».

Αυτό όμως δεν είναι απολύτως αληθές. Σε ένα πρόσφατο σχετικό άρθρο του CNBC, αναφέρθηκε πως ορισμένοι ψεύτικοι πίνακες ήταν τόσο αληθοφανείς, που δεν τους αναγνώριζαν σαν πλαστούς ούτε σε δημοπρασίες των οίκων δημοπρασιών Christie’s και Sotheby’s!

Καταλαβαίνετε λοιπόν τη  σοβαρότητα του θέματος.

Για να μην σας «πιάνουν κορόιδα» διαβάστε πώς να τους εντοπίζετε και να τους αναγνωρίζετε.

1_Διαβάστε & ερευνήστε

Αν είστε γνώστης της τέχνης, σίγουρα θα θέλατε να επενδύσετε σε έναν πίνακα που φτιάχτηκε από έναν διάσημο καλλιτέχνη. Σωστά? Ελέγξτε όμως το συνολικό του έργο στο παρελθόν.

Παρατηρήσετε το προσωπικό του στυλ. Τώρα ελέγξτε το έργο που πρόκειται να αγοράσετε. Είναι πιθανόν να είναι κομμάτι της σειράς του καλλιτέχνη; Υπάρχει ένα στοιχείο στη ζωγραφιά που σας εκπλήσσει αρνητικά;

Εάν ναι, να είστε προσεκτικοί. Θα μπορούσε απλώς να είναι ένας απλός πίνακας που δημιουργήθηκε από έναν άγνωστο καλλιτέχνη.

2_Υπογραφή

Ελέγξτε προσεκτικά για την υπογραφεί του καλλιτέχνη. Θα πρέπει να έχει το στυλ που έχει και σε παλαιότερα έργα του.

Βρίσκεται στην ίδια θέση; Παρατηρείτε κάτι το διαφορετικό σ’ αυτήν;

Εάν ναι μην τον αγοράσετε. Δεν αξίζει ούτε τα χρήματά και ούτε φυσικά  και το χρόνο σας!

Θα παρατηρήσετε ότι η πλειονότητα των καλλιτεχνών συνήθως υπογράφουν με χρώματα που ταιριάζουν με τα χρώματα των έργων τους. Μια αναντιστοιχία πρέπει να αποτελεί σήμα για να αμφιβάλλετε για την αυθεντικότητά του.

Ομοίως, πολλοί καλλιτέχνες βάζουν ημερομηνία στη δουλειά τους και μερικές φορές αναφέρουν και την τοποθεσία. Ελέγξτε τα προηγούμενα έργα και επαληθεύστε το μοτίβο. Κάθε απόκλιση απ’ αυτό θα πρέπει να εξετασθεί με προσοχή.

Πλαστό ή γνήσιο

3_Τρίχες βούρτσας!!!

Ένα φτηνό αντίγραφο θα προδοθεί από μόνο του. Ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά στη ζωγραφιά. Θα παρατηρήσετε ότι οι τρίχες της βούρτσας είναι κολλημένες πάνω σε αυτή.

Αυτός είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους για να ελέγξετε την αυθεντικότητα της ζωγραφιάς.

Ένα πρωτότυπο έργο τέχνης δεν θα έχει ίχνη τρίχας βούρτσας για να δείτε.

4_Το παλιό είναι «χρυσό».

Όταν πρόκειται για μια ζωγραφιά, σίγουρα είναι. Η παλαιότητα του κάδρου, ο καμβάς, το χρώμα … όλα θα σας μιλήσουν.

Εάν πρόκειται για μια νέα ζωγραφιά, θα μπορέσετε να μυρίσετε τη φρεσκάδα του χρώματος. Μια παλιά έχει τη δική της μοναδική γοητεία και μιλάει για την αυθεντικότητά της.

Η κορνίζα θα βρίσκετε στοιχισμένη σε αρμονία με το θέμα του πίνακα, χωρίς να επεμβαίνει στο θέμα του.

Δοκιμάστε να πάτε τον πίνακα σε ένα μουσείο και να το συγκρίνετε με τα παλαιότερα έργα ζωγραφικής εκεί. Γνωριστείτε με τους εκεί ειδικούς και ζητήστε τους να σας δείξουν ποιες είναι οι τεχνοτροπίες και οι ιδιαιτερότητες μιας παλιάς ζωγραφιάς.

Εκεί θα έχετε τη δυνατότητα να συλλέξετε κάποιες πολύτιμες πληροφορίες για να κρίνετε την αυθεντικότητα του έργου που έχετε μαζί σας.

5_Ελέγξτε την επίστρωση (layers).

Ένα πρωτότυπο έργο τέχνης θα έχει αρκετές στρώσεις που θα ήταν ορατές σε σας με γυμνά μάτια. Ένα ψεύτικο δεν δείχνει να έχει βάθος. Θα πρέπει να μπορείτε να παρατηρήσετε τη διαφορά.

Ελέγξτε τα χρώματα. Εάν πρόκειται για μια παλιά ζωγραφιά, βεβαιωθείτε ότι έχετε μια ιδέα για τα χρώματα που χρησιμοποιούνταν εκείνα τα χρόνια. Στα πιο πρόσφατα χρόνια δεν υπήρχαν πολλές επιλογές.

6_Απευθυνθείτε στους ειδικούς.

Αν απαιτούνται πολλά χρήματα για την αγορά του έργου, μην επιλέξετε να εκτιμήσετε μόνοι σας το έργο. Πάρτε έναν εμπειρογνώμονα για να κάνει το απαραίτητο, την δουλειά του δηλαδή. Βεβαιωθείτε όμως ότι ο εκτιμητής που έρχεστε σε επαφή είναι κατάλληλα πιστοποιημένος και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον ιδιοκτήτη του έργου.

Γνήσιο ή πλαστό

7_Μια φωτοτυπία εύκολα αναγνωρίζεται.

Ένας μεγεθυντικός φακός είναι πολύ χρήσιμος. Ένα φωτοτυπημένο έργο τέχνης έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Μπορείτε να κρατήσετε τη ζωγραφιά μπροστά  στο φως και να το δείτε από πίσω.

Εάν είναι μια πραγματική ζωγραφιά, θα πρέπει να είστε σε θέση να δείτε το φως να έρχεται μέσα από το πίσω μέρος του καμβά, αλλά αν είναι ένα τυπωμένο αντίγραφο όχι.

Γιατί λέμε ότι σε ένα πρωτότυπο έργο, θα μπορούσατε να δείτε το φως που διέρχεται από αυτό; Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν διαφορετικούς βαθμούς impasto (βαρύτητα χρώματος σε ορισμένες περιοχές).

Σε μια αυθεντική ζωγραφιά θα είστε σε θέση να παρατηρήσετε τις πινελιές να ποικίλουν σε μέγεθος και υφή. Η τελειότητα στην εμφάνιση ενός έργου μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν είναι από εκτύπωση.

Φαντάζεστε να ξοδέψετε μια ολόκληρη περιουσία για να αγοράσετε μια ζωγραφιά που δεν είναι πρωτότυπη.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει κάποια συμβουλή εμπειρογνωμόνων εάν τα παραπάνω δεν σας πείθουν για την αυθεντικότητα του έργου στο οποίο σχεδιάζετε να επενδύσετε.

8_Πιστοποιητικό αυθεντικότητας

Το Πιστοποιητικό Αυθεντικότητας είναι ένα υπογεγραμμένο έγγραφο που αποδεικνύει την αυθεντικότητα του έργου και περιέχει λεπτομέρειες σχετικά με αυτό. Όλα τα γνήσια έργα τέχνης συνοδεύονται από πιστοποιητικό. Αυτό το έγγραφο είναι υποχρεωτικό να συνοδεύει  το αυθεντικό έργο. Ένα έργο τέχνης χωρίς πιστοποιητικό θα μπορούσε να είναι ψεύτικο και δεν πρέπει να αγοραστεί.

Πιστοποιητικό γνησιότητας για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο

Αν παρεμπιπτόντως έχετε ελέγξει όλα αυτά τότε δεν μένει παρά να σας ευχηθώ καλορίζικο!!!

Σχετικά άρθρα

CLOSE UPS από το μουσείο Μπενάκι

Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή

Βασίλειος Μακέδος

Kammer | Sabine Höpfner από το MOMus

Βασίλειος Μακέδος

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X