Sparmatseto
Βιβλίο Πρόσωπα

Βιβλίο | Ιωάννης Μήτσιος, «Το στοίχημα της Αναγέννησης-Το μέλλον της Ελλάδας σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο.»

Κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο του 2018 από τον γρεβενιώτικο Eκδοτικό Oίκο & Δημιουργικό Γραφείο S+ (αισθeτικό) το νέο βιβλίο του πολιτικού, επιστήμονα-διεθνολόγου, Ιωάννη Μήτσιου με τίτλο, «Το στοίχημα της αναγέννησης – Το μέλλον της Ελλάδας σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο.»

Ιωάννης Μήτσιος

Στο βιβλίο αντανακλάται η αγωνία για το αύριο της Ελλάδας, μέσα σ΄ έναν σύνθετο κόσμο που φαίνεται να χάνει τις σταθερές του.

Περιγράφει με αναλυτικό τρόπο την κατάσταση της χώρας σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και τολμά να κάνει προτάσεις για το αύριο και την αναγέννηση της χώρας, αναδεικνύοντας τα δυνατά της σημεία  γι΄ αυτή την πορεία.

Παρουσιάζει τα διεθνή γεγονότα  σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βαλκάνια, την παγκοσμιοποίηση, το ρόλο των θρησκειών κλπ με απλό και κατανοητό τρόπο για τον αναγνώστη και τη θέση της Ελλάδας σ΄ αυτόν τον απρόβλεπτο και μεταβαλλόμενο σύγχρονο κόσμο.

Για το συγγραφέα προϋπόθεση για την αναγέννηση της Ελλάδας είναι η ύπαρξη ενός δημιουργικού οράματος για το αύριο και ενός σχεδίου εθνικής ανασυγκρότησης που θα υλοποιηθεί με  «νέο πολιτικό αίμα», που θα πιστεύει στην πατρίδα, στην εθνική αξιοπρέπεια και στο μεγαλείο του ελληνισμού με σύγχρονο σοβαρό πατριωτικό λόγο και εθνική αυτοπεποίθηση. Το στοίχημα πρέπει να κερδηθεί…..

g:i ag:i ag:i a - g:i a

Γεννημένος στα Γρεβενά, ο Γιάννης Μήτσιος είναι ένα παιδί της ελληνικής περιφέρειας, όπου τελείωσε το σχολείο σε μία μικρή τυπική ελληνική οικογένεια της επαρχίας, τη δεκαετία του 1980. Θυμάται τις πρώτες του δουλειές σε καφετέριες και φούρνο, στην ηλικία των 13-14 χρόνων. Αργότερα, στα 16 του ξεκίνησε να εργάζεται σε εφημερίδα, όπου μάζευε τις συνδρομές. Πάντως σε εκείνο που ξεχώριζε, ήταν η έφεση που είχε στο γραπτό λόγο. Αυτό ήταν και το έναυσμα που είχε, ώστε να έρθει στην Αθήνα και να σπουδάσει Δημοσιογραφία και Πολιτικές Επιστήμες στο Αμερικανικό Κολέγιο. Οι σπουδές του έλαβαν χώρα την περίοδο του τέλους του Ψυχρού Πολέμου, σε ένα Αμερικανικό Πανεπιστήμιο, όπου ήταν έντονο το αίσθημα του διπολισμού και των νέων αλλαγών και εξελίξεων.

Ο Ιωάννης Μήτσιος στο βήμα

Αμέσως μετά τις προπτυχιακές σπουδές, συνέχισε για μεταπτυχιακό στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Νορθήστερν στη Βοστώνη, λαμβάνοντας το Μάστερ στις Πολιτικές Επιστήμες, με ειδίκευση στη Συγκριτική Πολιτική και τις Διεθνείς Σχέσεις.

Η ζωή του στην Αμερική ως φοιτητής, ήταν σχετικά εύκολη, καθώς ήταν αρκετά προσαρμοστικός, αλλά είχε και την τύχη να βρίσκονται στο ίδιο πανεπιστήμιο και δύο συμφοιτητές του από Ελλάδα. Συνολικά έμεινε τρία χρόνια στην Αμερική και παράλληλα με τις σπουδές του, εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο, στα Burger King ως ταμίας και αρθρογραφούσε, ως ανταποκριτής της εφημερίδας των Γρεβενών σε μεγάλες εορτές των ΗΠΑ, αλλά και των Ελλήνων. Είχε την τιμή να γνωρίσει στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών τον Μάικλ Δουκάκη, τον μεγάλο Ελληνοαμερικανό πολιτικό, κυβερνήτη και υποψήφιο για Πρόεδρο της Αμερικής, που υπήρξε μεγάλη έμπνευση για τον ίδιο και του πρόσφερε μια αίσθηση σιγουριάς κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ. Μια νεανική-φοιτητική τρέλα που θα θυμάται για όλη τη ζωή, είναι η μεγάλη απόφαση μαζί με έναν συμφοιτητή του, να κάνουν “roadtrip” 7 μέρες ταξίδι οδικώς, από τη Βοστώνη στην Καλιφόρνια.

Ιωάννης Μήτσιος-Μάικλ Δουκάκης

Σήμερα ο Γιάννης Μήτσιος ζει μαζί με την οικογένειά του στο Ηράκλειο Αττικής και εργάζεται ως στέλεχος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων στην COSMOTE. Είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της «Ελεύθερης Πατρίδας», ενώ άρθρα και αναλύσεις του έχουν δημοσιευθεί σε αθηναϊκό, περιφερειακό και ομογενειακό τύπο και διαδίκτυο. Παράλληλα είναι συγγραφέας εκτός του βιβλίου «Το Στοίχημα της αναγέννησης» και άλλων δύο: «Γρεβενά: Κείμενα Ευθύνης», εκδόσεις ΡΕΚΟΣ 1996, «Ελληνικοί και Διεθνείς Προβληματισμοί στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης», εκδόσεις ΑΤΡΑΠΟΣ, 2002.

(από το peoplenews.gr)

Το βιβλίο του παρουσιάζεται στη Ξάνθη από το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης την Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019, στις 19:30 στην αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού» στην καπναποθήκη Π, (οδός Καπνεργατών 9).

 

 

Σχετικά άρθρα

Μπέτυ Λιβανού: Η «Αμαρτία», το ταξίδι στο φεστιβάλ και ο Ίψεν

Γιορτάζουμε το 1821 | Του Θανάση Μουσόπουλου

«Θηρεύω την κατάφαση» στη νέα ποιητική συλλογή του Παντελή Χαμπίδη «Γνωστικά Κεφάλαια», εκδ. Έμβρυο, 2021, σελ. 59

Θανάσης Μουσόπουλος

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X