Sparmatseto
Projects Παιδί

8 τρόποι για να κάνετε τα παιδιά σας εξυπνότερα | έρευνα

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι σήμερα είμαστε πολύ πιο έξυπνοι από τους παππούδες μας! Μελέτες από ολόκληρο τον κόσμο έχουν αποδείξει ότι υπάρχει μια βελτίωση σε σχέση με το παρελθόν στην ανάπτυξη των παιδιών.

Αλλά πώς μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι  ότι τα παιδιά μας γίνονται εξυπνότερα;

1.Αφήστε τα να ασχοληθούν με τον αθλητισμό

Όλοι γνωρίζουμε ότι ένας ενεργητικός τρόπος ζωής είναι καλός για την υγεία μας, αλλά ξέρατε επίσης ότι μετά την άσκηση οι άνθρωποι μαθαίνουν  νέες λέξεις και αναπτύσσουν το λεξιλόγιο τους 20% γρηγορότερα! Τα παιδιά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, μέσα από το παιχνίδι και την άθληση μαθαίνουν να προφέρουν νέες λέξεις, να κατασκευάζουν προτάσεις και να επικοινωνούν με συνομηλίκους και ενήλικες.

2.Πάρτε τα κοντά στο χόμπυ σας

Είτε αυτό είναι το ψήσιμο, το πλέξιμο, είτε ακόμα και η μουσική. Η ενεργός μάθηση είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη. “Ένα τεράστιο ποσοστό των πεντάχρονων δεν έχει τις δεξιότητες που χρειάζονται για να αρχίσει να μαθαίνει, όπως το να μπορεί ακόμα και  να κρατάς ένα μολύβι”, μας ενημερώνει  ο εκπαιδευτικός εμπειρογνώμονας Jo Moore.

Με την ενεργό μάθηση, τα παιδιά μπορούν γρήγορα και εύκολα να αποκτήσουν δεξιότητες που θα τους χρησιμεύσουν για την αρχική εκπαίδευση, όπως ακολουθώντας τις οδηγίες και το συντονισμό των κινήσεων τους, συμπεριλαμβανομένου ακόμα και του βελτιωμένου συντονισμού των χειλιών τους.

Ενθαρρύνετε τα να κάνουν όνειρα

3.Ενθαρρύνετε τα να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα

Όταν το παιδί σας δείχνει ενδιαφέρον για κάτι, βοηθήστε τους να το ακολουθήσει με πάθος. Τα παιδιά ανταποκρίνονται θετικά στην ενθάρρυνση και είναι πολύ πιο πιθανό να επιμείνουν σε κάτι, μαθαίνοντας το όλο και περισσότερο περιλαμβάνοντας το στο πεδίο ενδιαφέροντός τους όσο ο χρόνος περνά. Οι εκθέσεις και οι μελέτες σχετικά με το IQ, με την πάροδο του χρόνου υποδεικνύουν ότι οι απαιτήσεις της κοινωνίας συνδέονται με τη βελτίωση μας. Εξάλλου, η ποσότητα των πληροφοριών που είναι άμεσα διαθέσιμες στους νέους μας στη σημερινή κοινωνία πρέπει να επιτρέπει στα παιδιά να προχωρούν σε άλλα επίπεδα, ευκολότερα.

4.Αφήστε τα να κοιμηθούν

Τα οφέλη του ύπνου για την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους είναι υπερπολύτιμα. Είναι αποδεδειγμένο πως ο ύπνος έχει σημαντικά οφέλη στον εγκέφαλο μας, όπως η ικανότητα διατήρησης των πληροφοριών που επεξεργαζόμαστε. Τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες όταν ξεκουράζονται αρκετά, παίρνουν μια εξίσου σημαντική «βοήθεια» εφάμιλλη με τη διατροφή και την άσκηση. Ένας μικρός μεσημεριανός ύπνος μπορεί να βελτιώσει την αυτοσυγκέντρωση του μικρού μαθητή μετά από μια κουραστική μέρα στο σχολείο.

Παροτρύνετε τα να μην τα «παρατάνε» ποτέ

5.Παροτρύνετε τα να μην τα «παρατάνε» ποτέ

Ακόμα κι αν αυτό συμβαίνει βλέποντάς τα κάνουν το ίδιο πράγμα για τη 100η φορά! Λέγεται ότι το μυστικό της επιτυχίας δεν είναι στην παραίτηση αλλά στη προσπάθεια. Σαφώς και δεν είμαστε όλοι προικισμένοι να τα καταφέρνουμε με την πρώτη, αν προσπαθήσουμε όμως ξανά και ξανά το σίγουρο είναι πως με την επιμονή μας και μόνο θα τα καταφέρουμε.  Η επιτυχία σε κάτι δεν είναι μόνο θέμα εξυπνάδας. Δοκιμάστε το ακόμα και ‘σεις.

6.Κρατήστε τα ευτυχισμένα

Δείξτε τα την αγάπη σας με διάφορους τρόπους, από ένα χάδι, μια καλή λέξη ακόμα και το να περάσετε ποιοτικά τον χρόνο σας μαζί τους. Αφήστε τα να κάνουν θετικές σκέψεις για σας και την σχέση τους μαζί με σας. Υπάρχουν κοινωνικο-συναισθηματικοί παράγοντες που συνεχώς εξετάζονται από επιστήμονες και πολλές αναφορές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα χαρούμενα παιδιά είναι πιο πρόθυμα να μάθουν περισσότερα πράγματα.

7.Διαβάστε, όχι σε αυτά αλλά μαζί τους

Δείχνοντας πως συμμετέχετε ενεργά στην μελέτη του σχολείου, το παιδί σας θα δείτε πως θα απορροφά σαν «σφουγγάρι» την μάθηση. Ακόμα και στην ανάγνωση ενός παραμυθιού, κάνοντας παύσεις, δείχνοντας εικόνες και αναλύοντας κάποια κεφάλαια θα δείτε πως το «μικρό» σας θα το αποστηθίζει με μεγαλύτερη ευχέρεια. Θα το κατανοεί περισσότερο ακόμα και με μόλις 10 λεπτά ανάγνωσης την ημέρα.

Tip: εξοικονομήστε χρήματα και κάντε  χώρο στα ράφια σας για τη δημιουργία μιας παιδικής  βιβλιοθήκης.

Διαβάστε μαζί τους

8.Πάρτε τα για τα μαθήματα μουσικής

Εντάξει, ίσως το παιδί σας να μην έχει τα προσόντα να γίνει ροκ σταρ (ή ίσως και να τα έχει), αλλά τα μαθήματα μουσικής δείχνουν ότι βελτιώνουν το IQ, καθώς και αντισταθμίζουν τα αποτελέσματα της γήρανσης. Πολλές μελέτες δείχνουν θετικούς δεσμούς μεταξύ της μουσικής και της ψυχικής ευεξίας, οπότε στρέψτε το ενδιαφέρον τους στη μουσική από νωρίς, και καθίστε σαγηνευτικά γνωρίζοντας ότι έχετε θέσει τις βάσεις στο παιδί σας για μια υγιή και ευτυχισμένη ζωή.

Σχετικά άρθρα

Προτάσεις σκόρπιες για εκείνους που σαν σύρματα, τα πέλματα κρατήσαν | Βασιλική Στρώλη

Βασιλική Στρώλη

Θέλετε να δείτε αν μοιάζετε στην Mona Lisa του Leonardo Da Vinci? (τεστ)

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Γκράφιτι | Τέχνη ή βανδαλισμός;

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X