Sparmatseto
Projects Τέχνες

Είσαι καλλιτέχνης? Ωραία!!! Θα πεθάνεις στην ψάθα (έρευνα)

Οι περισσότεροι καλλιτέχνες εργάζονται για εξαιρετικά χαμηλές αμοιβές. Παρά την επισφαλή φύση της οικονομίας της τέχνης, συνεχίζουν  θυσιάζοντας την χρηματική τους αποζημίωση για την υψηλότερη ανταμοιβή της δημιουργικής ελευθερίας. Αλλά τι γίνεται αν ορισμένοι καλλιτέχνες είναι στην πραγματικότητα υπεράνω χρημάτων;

Αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Creativity Research, με επικεφαλής τον Dr. Roberto Goya-Maldonado, ο οποίος ηγείται μια ομάδας  νευροεπιστημόνων στο εργαστήριο ψυχιατρικής στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο στο Göttingen της Γερμανίας.

Η ερευνητική αυτή ομάδα παρακολούθησε τη δραστηριότητα σε μέρη του εγκεφάλου που παράγουν ντοπαμίνη – η χημική ουσία που παράγει έντονο ενθουσιασμό και που συνδέεται συχνά με το φύλο, τα ναρκωτικά και τα τυχερά παιχνίδια – όταν σε ομάδες αμφότερων των καλλιτεχνών και των μη καλλιτεχνών τους προσφέρθηκε ένα χρηματικό ποσό.

Αξίζει να αναφερθεί μπροστά ότι το μέγεθος του δείγματος της μελέτης είναι πολύ μικρό. Είκοσι τέσσερις συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν τη δοκιμή. Δώδεκα από αυτούς ήταν  ηθοποιοί, ζωγράφοι, γλύπτες, μουσικοί ή φωτογράφοι. Η άλλη ομάδα των 12 περιλάμβανε έναν ασφαλιστή, έναν οδοντίατρο, έναν μάνατζερ και έναν μηχανικό.

Κάθε συμμετέχων φορούσε μια σειρά από γυαλιά που έδειχναν μια σειρά από τετράγωνα σε διαφορετικά χρώματα. Όταν εμφανιζόταν το πράσινο τετράγωνο, μπορούσαν να το επιλέξουν με ένα κουμπί και να λάβουν χρήματα (μέχρι € 30). Ζητήθηκε επίσης να επιλέξουν και άλλα “στοχευμένα” χρώματα, αλλά αυτά δεν οδηγούσαν σε κάποια χρηματική ανταμοιβή.

Ταυτόχρονα, οι ερευνητές εξέτασαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας την λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (fMRI). Διαπίστωσαν λοιπόν ότι οι καλλιτέχνες έδειξαν σημαντικά μειωμένη ενεργοποίηση στο κοιλιακό ραβδωτό σώμα, μέρος του συστήματος ανταμοιβής του εγκεφάλου, όταν επέλεξαν τα πράσινα τετράγωνα με χρήματα σε σύγκριση με τους μη καλλιτέχνες.

Προσθέτοντας μια συστροφή στα ευρήματά τους, οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης σε μια δεύτερη δοκιμασία ότι οι καλλιτέχνες έδειξαν μεγαλύτερη ανταπόκριση σε ένα άλλο τμήμα που σχετίζεται με την ντοπαμίνη του εγκεφάλου (τον πρόσθιο προμετωπιαίο φλοιό) όταν τους είπαν να απορρίψουν τα πράσινα τετράγωνα. Με άλλα λόγια, οι καλλιτέχνες παίρνουν λιγότερα δουλειά για να λαμβάνουν χρήματα και εργάζονται περισσότερο όταν ξέρουν ότι δεν μπορούν να το έχουν.

“Στο σύνολο λοιπόν τα αποτελέσματα έδειξαν την ύπαρξη διακριτών νευρικών χαρακτηριστικών στο σύστημα ντοπαμινεργικής κατά την διαδικασία ανταμοιβής των καλλιτεχνών, οι οποίοι αντιδρούν λιγότερο πρόθυμα όταν το αποτέλεσμα της δουλείας τους βασίζεται περισσότερο στον οικονομικό παρά στον δημιουργικό παράγοντα “, απεφάνθησαν οι ερευνητές.

“Why are Artists Poor”-Book cover

Αν ενδιαφέρεστε πάντως υπάρχει και το βιβλίο “Why Artists are Poor??” για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα.

Σχετικά άρθρα

“Οψόμεθα Εις Φιλίππους”, μια ερευνητική θερμοκοιτίδα επιστημόνων και επιστημονικών ιδεών.

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Metropolitan Cats 1983 – Η ιστορία των γατών του Μητροπολιτικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης | Ντοκιμαντέρ

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Έννοια και σημασία του χορού κατά τη κλασική περίοδο

Βασίλειος Μακέδος

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X