Sparmatseto
Κινηματογράφος Φεστιβάλ

Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: Μικρές Ταινίες, Μεγάλες Ιδέες

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ξεκίνησε την πορεία του το 1978. Ήταν τότε που η πρωτοβουλία της Κινηματογραφικής Λέσχης Δράμας θα γεννούσε ένα φεστιβάλ κινηματογράφου με διεθνή απήχηση και προβολή. Αν αναλογιστεί κανείς και το πλαίσιο μέσα στο οποίο γεννήθηκε και προόδευσε το συγκεκριμένο φεστιβάλ, μια επαρχιακή ελληνική πόλη, αντιλαμβάνεται το μέγεθος του επιτεύγματος στην πλήρη του διάσταση.

Η απόκριση τόσο των κινηματογραφιστών όσο και των κινηματογραφόφιλων υπήρξε θερμή ήδη από το πρώτα χρόνια του Φεστιβάλ και θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ίσως μη αναμενόμενη. Ένα από τα σημαντικά παρεπόμενα του γεγονότος αυτού ήταν ότι λίγα χρόνια μετά το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας είχε πια θεσμοθετηθεί. Ο Δήμος Δράμας το υιοθετεί και ακολουθεί λίγο αργότερα, στα μέσα περίπου της δεκαετίας του 1980, η επίσημη πολιτεία αναγνωρίζοντας το Φεστιβάλ ως ένα από τα κύρια φεστιβάλ κινηματογράφου της Ελλάδας.

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας υπηρετεί τους εξής σκοπούς (όπως αυτοί αναφέρονται στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ https://dramafilmfestival.gr):

 • Την προαγωγή και διάδοση της τέχνης του κινηματογράφου και ειδικότερα της ταινίας μικρού μήκους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
 • Την ανάπτυξη του πνεύματος φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των κινηματογραφιστών απ’ όλες τις χώρες του κόσμου.
 • Την διοργάνωση το μήνα Σεπτέμβριο κάθε χρόνο Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους και Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους.
 • Τη διοργάνωση προβολών ελληνικών και ξένων μικρού μήκους ταινιών, κινηματογραφικών αφιερωμάτων, σχετικών σεμιναρίων, συνεδρίων, διαλέξεων, συζητήσεων, εκθέσεων μουσικών συναυλιών ,θεατρικών παραστάσεων κάθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, στην Δράμα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
 • Τη συνεργασία με ομοειδείς φορείς στην Ελλάδα και διεθνώς για την ενθάρρυνση και ανάπτυξη της ταινίας μικρού μήκους.

 

Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Σημαντικό γεγονός είναι και ότι εκτός από το Εθνικό Φεστιβάλ διεξάγεται και το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα επαφής με τη διεθνή παραγωγή ταινιών μικρού μήκους. Το Διεθνές Φεστιβάλ μετράει ήδη 24 χρόνια παρουσίας και ώριμο πια αναδεικνύει το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας σε σημαντικό κινηματογραφικό πόλο με διεθνείς αξιώσεις.

Χάρη στο γεγονός αυτό ίσως, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας απέκτησε μια αμφίδρομη σχέση με άλλα αντίστοιχα διεθνή φεστιβάλ, ερχόμενο σε μια γόνιμη συνδιαλλαγή μαζί τους. Πρακτική θεμελιακή για την εξέλιξη του Φεστιβάλ καθώς του εξασφαλίζει τη διεθνή εμπειρία που θα μπορούσε να αποτελέσει για τον οργανισμό που το διαχειρίζεται πολύτιμο εργαλείο στην προσπάθεια του για συνεχή βελτίωση.

Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής επίσης, κάτι εξίσου σημαντικό: η όσμωση που συντελείτε μεταξύ κινηματογραφιστών αλλά και μεταξύ κινηματογραφιστών και κοινού αποτελεί άλλον ένα δυναμικό παράγοντα βελτίωσης τόσο του ίδιου του φεστιβάλ όσο και της κινηματογραφικής παραγωγής. Μέσα από τις προβολές, τα workshops, τις παράλληλες εκδηλώσεις κτλ δημιουργούνται οι προϋποθέσεις αλληλογνωριμίας και συνδιαλλαγής κάτι που αποτελεί ίσως το πιο αισιόδοξο κομμάτι του Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας αποτελεί πια για επαγγελματίες του χώρου αλλά και κοινό ένα φιλόξενο χώρο ανάδειξης, προβολής αλλά και ενημέρωσης και επικοινωνίας με την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους.

Βραβεία

Για την ιστορία τα βραβεία του  41ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας  και 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας είναι τα εξής:

ΒΡΑΒΕΙΑ 41ου ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ

 • Ο Χρυσός Διόνυσος απονέμεται στην ταινία «Άβανος» σε σκηνοθεσία του Παναγιώτη Χαραμή.
 • Ο Αργυρός Διόνυσος απονέμεται στην ταινία «Εκτορας Μαλό-Η τελευταία μέρα της χρονιάς» σε σκηνοθεσία της Ζακλίν Λένζου
 • Βραβείο «Σωκράτης Δημητριάδης» για την καλύτερη ταινία της κατηγορίας ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, απονέμεται στην ταινία «Calling» σε σκηνοθεσία της Άρτεμις Αναστασιάδου
 • Βραβείο Ντοκιμαντέρ, απονέμεται στην ταινία « La ultima hija » σε σκηνοθεσία της Εύης Καραμπάτσου
 • Βραβείο Καλύτερης Σπουδαστικής Ταινίας, απονέμεται στην ταινία «Πολυέλαιος» σε σκηνοθεσία του Αντώνη Γλαρού
 • Ειδικό Βραβείο Περιβάλλον & Κλιματική Αλλαγή, απονέμεται στην ταινία «Τέταρτος τοίχος» σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Γκότση

ΒΡΑΒΕΙΑ 24ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ

 • Grand Prix 2018, απονέμεται στην ταινία “Vihta” του Francois Bierry (Βέλγιο)
 • Second Prize, απονέμεται στην ταινία “My name is Julita”  του Filip Dzierzawski (Πολωνία)
 • Βραβείο EFA ΔΡΑΜΑ 2018 (Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου), απονέμεται στην ταινία “The escape” της Laetitia Martinoni  (Γαλλία)

 

 • Special Award TV5 Monde, (Ειδικό Βραβείο Αρτιότερης Παραγωγής TV5 MONDE), απονέμεται στην ταινία “Delectable you” του Axel Courtiere (Γαλλία)
 • Best Southeastern European Film, (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Νοτιoανατολικής Ευρώπης), απονέμεται στην ταινία «Η σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν» του Βασίλη Κεκάτου (Ελλάδα)
 • Best Animation Film, απονέμεται στην ταινία “Tweet-Tweet”  της Ζhanna Bekmambetova  (Ρωσσία)
 • Special Jury Prize (Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής), απονέμεται στην ταινία “Manicure” του Arman Fayaz (Ιράν)
 • Special Mention for Experimental film, απονέμεται στην ταινία “The shadow of the bride” της Alessandra Pescetta (Ιταλία).
 • Special Mention for Script, απονέμεται στην ταινία “The rabbi” του Uriya Hertz (Ισραήλ).
 • Βραβείο FIPRESCΙ, απονέμεται στην ταινία “The Culture” του Ernst De Geer (Νορβηγία)
 • Βραβείο Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής των Ελλήνων (Ο Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων απένειμε φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες»). Απονέμεται στην ταινία “My name is Julita”  του Filip Dzierzawski.

 

Περισσότερες πληροφορίες

https://dramafilmfestival.gr/

Οι φωτογραφίες προέρχονται από την επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ dramafilmfestival.gr

Σχετικά άρθρα

Σύγχρονος Κινηματογράφος | Δείτε ψηφιοποιημένα όλα τα τεύχη του ιστορικού περιοδικού

KinoFest-Φεστιβάλ Γερμανόφωνου Κινηματογράφου Πάτρας (December’s Edition!)

Ατενίζοντας τη Λίμνη Στυμφαλία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Βασίλειος Μακέδος

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X