Sparmatseto
Μουσική

2019 Έτος Σκαλκώτα: 70 χρόνια από τον θάνατο του σημαντικότερου Έλληνα συνθέτη

70 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Σκαλκώτα και το 2019 αφιερώνεται στον σημαντικότερο σύγχρονο Έλληνα συνθέτη και το έργο του.

Ο Νίκος Σκαλκώτας, γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου 1904 και πέθανε στις 19 Σεπτεμβρίου 1949. Αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους συνθέτες της σύγχρονης κλασικής μουσικής, με έργο που τόσο ποσοτικό όσο (κυρίως) ποιοτικά, δεν μπορεί παρά να εντυπωσιάσει.

Ο Νίκος Σκαλκώτας γεννήθηκε στη Χαλκίδα, προερχόμενος από οικογένεια με καταγωγή από την Τήνο και έχοντας μακρά μουσική παράδοση. Το κανονικό του επίθετο ήταν Σκαλκώτος αλλά ο πατέρας του Αλέκος το άλλαξε σε Σκαλκώτας για λόγους ευφωνίας. Άρχισε να μαθαίνει βιολί σε ηλικία πέντε χρονών και το 1910 (οπότε η οικογένειά του μετακομίζει στην Αθήνα) γράφεται στο Ωδείο Αθηνών.  Αποφοιτά το 1918 κατέχοντας τη μεγαλύτερη διάκριση που θα μπορούσε να αποσπάσει το Χρυσό Μετάλλιο.

Από το 1921 εγκαθιστάτε στο Βερολίνο για ανώτερες σπουδές στο βιολί, έχοντας εξασφαλίσει υποτροφία αρχικά από το Ίδρυμα Αβέρωφ και έπειτα από τον Εμμανουήλ Μπενάκη. Γρήγορα όμως θα προσανατολισθεί στη σύνθεση με δασκάλους τους Φιλίπ Γιάρναχ, Κούρτ Βάιλ και Άρνολντ Σένμπεργκ. Στο Βερολίνο ο Σκαλκώτας έγραψε πάνω από εβδομήντα έργα, λίγα από τα οποία έχουν διασωθεί. Δεν ακολούθησε απόλυτα το δωδεκαφθογγικό σύστημα των δασκάλων του αλλά μια δική του παραλλαγή η οποία χάρισε στις συνθέσεις του ένα ιδιαίτερο, απόλυτα προσωπικό, στιλ.

 

Στο Βερολίνο ο Σκαλκώτας έγραψε πάνω από εβδομήντα έργα, λίγα από τα οποία έχουν διασωθεί

 

Επιστρέφει στην Ελλάδα το 1933 αλλά η αντιμετώπιση των ντόπιων ομότεχνών του κάθε άλλο παρά θετική ήταν.  Οι περισσότεροι συνθέτες της εποχής ανήκαν στη λεγόμενη «Εθνική Σχολή» και πολύ λίγο μπορούσαν και ήθελαν να κατανοήσουν το έργο του Σκαλκώτα. Πράγματι, ο Νίκος Σκαλκώτας επιστρέφοντας στην Αθήνα βρήκε όλες τις πόρτες κλειστές, αναγκάστηκε να δεχθεί θέσεις που υποτιμούσαν την τέχνη του για να βιοπορισθεί. Η αντίδρασή του στο γεγονός αυτό υπήρξε άκρως θετική. Αρχίζει να συνθέτει εντατικά, μέχρι το 1945 έχει συνθέσει πάνω από εκατό έργα. Ακολουθεί μια περίοδος σιωπής μέχρι το 1949 οπότε και αρχίζει την σύνθεση με του παλιούς του ρυθμούς.

Πεθαίνει στις 19 Σεπτεμβρίου 1949, δύο ημέρες πριν γεννηθεί ο δεύτερος γιός του Νίκος, μάλλον άγνωστος στο ευρύ κοινό. “Ανακαλύφθηκε” από τους Έλληνες φιλόμουσους αρκετά μετά τον θάνατό του χάρη στην προσπάθεια φίλων και θαυμαστών του.

 

Ο Νίκος Σκλακώτας θεωρείται πια ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες του 20ου αιώνα

 

Ο Νίκος Σκαλκώτας θεωρείται πια ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες του 20ου αιώνα. Τα διασωθέντα έργα του είναι πάνω από 170 συνθέσεις οι περισσότερες από τις οποίες στο δικό του ιδιόμορφο δωδεκαφθογγικό σύστημα. Παράλληλα, αποτέλεσε παράδειγμα δημιουργού που επιχείρησε να συλλάβει την παράδοση στην ουσία της πέρα και πάνω από οποιεσδήποτε ιδεοληψίες.

Γραμματόσημο Σκαλκώτα Μητρόπουλου
Γραμματόσημο του 1985

Το 2019 είναι αφιερωμένο στο Νικο Σκαλκώτα και το έργο του.

Το 2019 αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά στο έργο του.

Ας το ελπίσουμε…

Σχετικά άρθρα

Πάνος Κατσιμίχας “Ουτοπία” | Μουσική

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Το καινούριο full album των Underhill West ξεπερνά κάθε προσδοκία!

How To Disappear Completely (Mer De Revs III 2018) | Η τέχνη της εξαφάνισης (video)

Βασίλης Δελιάδης

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X