Sparmatseto
Αφιερώματα

Τι μπορεί να μας πει το φαγητό για τον πολιτισμό μας….

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως το φαγητό που τρώτε καθημερινά πως μπορεί να σας ενημερώσει για το από πού προέρχεστε; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί άνθρωποι από διάφορα μέρη του κόσμου τρώνε διαφορετικά είδη τροφίμων; Αναρωτιέστε ποτέ γιατί ορισμένα τρόφιμα ή γαστρονομικές παραδόσεις είναι τόσο σημαντικές για τον πολιτισμό σας;

Υπάρχει λοιπόν περισσότερη σχέση ανάμεσα στην τροφή και τον πολιτισμό από ό, τι νομίζετε.

Σε ατομικό επίπεδο, μεγαλώνουμε τρώγοντας τα τρόφιμα των πολιτισμών μας. Γίνονται ένα μέρος του ποιος είναι ο καθένας μας. Πολλοί από εμάς συσχετίζουμε φαγητό από την παιδική μας ηλικία με ζεστά συναισθήματα και καλές αναμνήσεις και αυτό μας συνδέει με τις οικογένειές μας, διατηρώντας μια ιδιαίτερη και προσωπική αξία για μας. Τα τρόφιμα από την οικογένειά μας συχνά γίνονται τα τρόφιμα άνεσης που επιδιώκουμε ως ενήλικες σε περιόδους απογοήτευσης και άγχους. Όταν ήμουν άρρωστος ως παιδί, δεν μπορούσα να φάω ρύζι επειδή ήμουν πάρα πολύ αδύναμος, έτσι η μητέρα μου το έβαζε στη σούπα και την έβαζε στο κρεβάτι για να την φάω και να δυναμώσω. Η μυρωδιά και η γεύση της σούπας μου έγιναν κάτι πολύ οικείο. Τώρα, κάθε φορά που αισθάνομαι κουρασμένος ή έχω άγχος, θυμάμαι τη σούπα που έκανε η μητέρα μου για μένα και αισθάνομαι μια τεράστια όρεξη για να φάω σούπα.

The best taste is the taste of our soul

Σε μια μεγαλύτερη λοιπόν κλίμακα, τα τρόφιμα αποτελούν σημαντικό μέρος του πολιτισμού. Η παραδοσιακή κουζίνα μεταφέρεται από τη μία γενιά στην άλλη. Λειτουργεί επίσης και ως έκφραση της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Οι μετανάστες φέρνουν μαζί τους τα τρόφιμα των χωρών τους όπου κι αν πηγαινοέρχονται και μαγειρεύοντας παραδοσιακά τρόφιμα είναι ένας τρόπος διατήρησης του πολιτισμού τους όταν μετακινούνται σε νέες περιοχές.

είναι σημαντικό να θυμάστε ότι κάθε πιάτο έχει μια ξεχωριστή θέση στον πολιτισμό

Η συνέχιση της παρασκευής φαγητού από τον πολιτισμό τους για οικογενειακά γεύματα είναι ένα σύμβολο υπερηφάνειας για την εθνικότητά τους και ένα μέσο θύμισης της κουλτούρας τους. Πολλοί ανοίγουν τα δικά τους εστιατόρια και σερβίρουν παραδοσιακά πιάτα. Ωστόσο, το φαγητό δεν παραμένει ακριβώς το ίδιο. Για παράδειγμα, ορισμένα συστατικά που χρειάζονται για να παρασκευάσουν παραδοσιακά πιάτα μπορεί να μην είναι άμεσα διαθέσιμα, έτσι ώστε η γεύση και η επίγευση να είναι διαφορετικά από τα πιάτα που θα ετοιμάζονταν στις χώρες καταγωγής τους. Επιπλέον, όταν οι μετανάστες πωλούν τρόφιμα σε άλλη χώρα, δεν τα πωλούν μόνο σε άτομα από τις ίδιες χώρες με αυτά, αλλά και σε άτομα από διαφορετικές χώρες. Ως εκ τούτου, πρέπει να αλλάξουν τα αρχικά πιάτα για να εξυπηρετήσουν ένα ευρύτερο φάσμα πελατών με ξεχωριστές προτιμήσεις γεύσης. Οι μεταβολές στα αρχικά πιάτα μπορούν να δημιουργήσουν νέες γεύσεις που εξακολουθούν να διατηρούν την πολιτιστικά, αρχική σημασία του πιάτου.

Αυτό που παραμένει όμως σίγουρα το ίδιο είναι πως οι ιδιαίτερες αυτές γευστικές επιρροές μιας χώρας ή η μοναδική κουζίνα της μπορεί να αντανακλά την ιστορία, τον τρόπο ζωής, τις αξίες και τις πεποιθήσεις της.

Nothing is better than going home to family and eating good food and relaxing

Για παράδειγμα στην Κίνα, η αρμονία είναι ένα ζωτικό χαρακτηριστικό σχεδόν σε κάθε πτυχή της ζωής των κατοίκων της. Αυτό αντικατοπτρίζεται στην κινεζική κουζίνα, όπου σχεδόν κάθε γεύση (αλμυρή, πικάντικη, ξινή, γλυκιά και πικρή) χρησιμοποιείται με ισορροπημένο τρόπο δημιουργώντας νόστιμα πιάτα με γεύσεις που συνδυάζονται καλά. Ιστορικά, οι Κινέζοι έχουν ένα περίεργο στυλ, το οποίο μπορεί να φανεί στην αρχιτεκτονική τους και στα κοστούμια τους, καθώς και στο φαγητό τους. Πιστεύουν ότι το φαγητό όχι μόνο πρέπει να είναι θρεπτικό αλλά και να έχει ελκυστική εμφάνιση, γι ‘αυτό και καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να διακοσμήσουν τα πιάτα και να τα κάνουν να φαίνονται πολύχρωμα, με το ζωντανό κόκκινο παραδοσιακό τους χρώμα.

Από την άλλη η κουζίνα των Ηνωμένων Πολιτειών αντανακλά κι αυτή την ιστορία της. Ο ευρωπαϊκός αποικισμός της Αμερικής οδήγησε στην εισαγωγή ευρωπαϊκών συστατικών και στυλ μαγειρικής στις ΗΠΑ. Αργότερα τον 20ό αιώνα, η εισροή μεταναστών από πολλά ξένα έθνη ανέπτυξε μια πλούσια ποικιλία στην παρασκευή τροφίμων σε ολόκληρη τη χώρα.

Καθώς ο κόσμος γίνεται όλο και πιο παγκοσμιοποιημένος, είναι ευκολότερο για τον οποιονδήποτε να έχει σήμερα πρόσβαση σε κουζίνες διαφορετικών πολιτισμών.

Γενικό συμπέρασμα:
Πρέπει να αγκαλιάσουμε την κληρονομιά μας μέσω της τροφής του πολιτισμού μας, αλλά θα πρέπει επίσης να ενημερωθούμε σχετικά και με τους άλλους πολιτισμούς δοκιμάζοντας τις τροφές τους. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι κάθε πιάτο έχει μια ξεχωριστή θέση στον πολιτισμό στον οποίο ανήκει και είναι ξεχωριστό για εκείνους που το προετοιμάζουν. Το φαγητό αποτελεί πύλη στον πολιτισμό και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο με σεβασμό και ευλάβεια.

πηγή: freelymagazine.com

Σχετικά άρθρα

Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου η πρώτη Eλληνίδα διηγηματογράφος η Κωνσταντινουπολίτισσα

Βία και πειθώ: ο Κωστής Παλαμάς μιλά για τη διακυβέρνηση το 1919

Θανάσης Μουσόπουλος

“Χυδαία γλώσσα δεν υπάρχει. Υπάρχουσι χυδαίοι άνθρωποι” (Λορέντζος Μαβίλης)

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X