Sparmatseto
Αφιερώματα Βιβλίο Εκπαιδευτικά Νέα

Οι ιστορικότερες και παλαιότερες βιβλιοθήκες της Μεγάλης Βρετανίας

 

Οι ιστορικότερες και παλαιότερες βιβλιοθήκες της Μεγάλης Βρετανίας

Αν τίποτα δεν σε κάνει ευτυχέστερο από την ησυχία, την ψυχική σου ηρεμία και τη μυρωδιά των παλιών βιβλίων, τότε σίγουρα έχουμε έναν οδηγό για σένα.

Μία αναλυτική ματιά στις καλύτερες ιστορικές βιβλιοθήκες της Μεγάλης Βρετανίας για να περάσεις ατελείωτες ώρες ησυχίας μαζί τους.

 

1. John Rylands Library
(Manchester)

John Rylands Library © Viv Lynch (CC BY-NC-ND 2.0)

Στο εσωτερικό της εκπληκτικής βιβλιοθήκης John Rylands αισθάνεσαι μάλλον σαν να βρίσκεσαι σε έναν καθεδρικό ναό παρά σε μια βιβλιοθήκη. Οι εντυπωσιακές θολωτές οροφές, τα βιτρό παράθυρα και οι πέτρινες σκάλες κάνουν αυτό το κτίριο ένα από τα καλύτερα παραδείγματα της νεο-γοτθικής αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη. Η βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1900 από την Enriqueta Rylands στη μνήμη του συζύγου της John Rylands και τώρα στεγάζει τις ειδικές συλλογές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ – μια από τις καλύτερες συλλογές βιβλίων, χειρογράφων και αρχείων στον κόσμο. Η συλλογή εκτείνεται σε 5 χιλιετίες, αποτελούμενη από γραπτά έργα σε σχεδόν κάθε μέσο που μπορεί κανείς να φανταστεί κάποιος και σε περισσότερες από 50 γλώσσες.

 

2. Bodleian Libraries
(Oxford)

The Radcliffe Camera, Oxford © Alison Day

Μία από τις παλαιότερες βιβλιοθήκες στην Ευρώπη, του Bodleian είναι η κύρια βιβλιοθήκη έρευνας για το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και είναι ανοικτή στο κοινό για να εξερευνήσει ανεξάρτητα, με ακουστικό οδηγό ή με ξεναγήσεις. Η βιβλιοθήκη είναι στην πραγματικότητα μια σειρά διαφορετικών κτιρίων και βιβλιοθηκών, με πιο χαρακτηριστικό από τα οποία το κτίριο Radcliffe Camera. Το κτίριο, που στεγάζει το αναγνωστήριο Radcliffe του Bodleian, ιδρύθηκε στις αρχές του 18ου αιώνα με τη θέληση του διάσημου ιατρού John Radcliffe – γιατρός του William III και της Βασίλισσας Anne – που άφησε τεράστια χρηματικά ποσά για τη δημιουργία και τη συντήρηση μιας επιστημονικής βιβλιοθήκης.
Ωστόσο, η βιβλιοθήκη δεν ήταν καλά συντηρημένη και μέχρι τα τέλη του 16ου αιώνα μόνο τρία από τα αρχικά βιβλία παρέμειναν. Ήταν το 1600 που δόθηκε στη βιβλιοθήκη μια νέα μίσθωση ζωής, όταν αναδημιουργήθηκε από τον Thomas Bodley, ο οποίος αύξησε τη συλλογή με εντυπωσιακό ρυθμό και με τη δωρεά των δικών του βιβλίων και ενθαρρύνοντας τους ευεργέτες να κάνουν το ίδιο.

 

3. The Library of Innerpeffray
(Crieff)

Innerpeffray Library © sobolevnrm (CC BY 2.0)

Βρίσκεται σε ένα μικρό κτίριο στο χωριουδάκι Innerpeffray, στο Perth και στο Kinross. Η βιβλιοθήκη Innerpeffray ιδρύθηκε από τον David Drummond, 3ο Λόρδο του Madertie γύρω στο 1680 και ήταν η πρώτη ελεύθερη βιβλιοθήκη δημοσίων δανείων στη Σκωτία. Αρχικά στεγασμένη στη σοφίτα του παρεκκλησίου της Αγίας Μαρίας, η βιβλιοθήκη μεταφέρθηκε δίπλα σε ένα σκοτεινό κτίριο στα μέσα του 1700 – το όμορφο γεωργιανό κτίριο παραμένει μέχρι και σήμερα.
Παρόλο που η βιβλιοθήκη δεν δανείζει πλέον τα βιβλία της, εξακολουθεί να είναι ανοιχτή στους επισκέπτες, για να διασκεδάσουν και εκείνοι που έχουν πρόγονο από την περιοχή όπου θα βρουν το βιβλίο δανειοληπτών της βιβλιοθήκης ιδιαίτερα πλούσιο καθώς περιέχει τα αρχεία όλων των βιβλίων που δανείστηκαν από τη βιβλιοθήκη, γραμμένο με το χέρι του δανειολήπτη. Οι επισκέπτες έρχονται από όλο τον κόσμο για να δουν τι διαβάζουν οι συγγενείς τους και μάλιστα να κρατούν τα ίδια τα βιβλία, βιώνοντας μια μοναδική απτή σχέση με το παρελθόν.

 

4. Wells Cathedral Chained Library
(Wells)

Chained Library, Wells Cathedral © Matthew Hartley (CC BY-SA 2.0)

Τα βιβλία της χρονολογούνται μέχρι τον 18ο αιώνα, που συλλέγονται κατά τη διάρκεια του 16ου, 17ου και 18ου αιώνα, η βιβλιοθήκη του Καθεδρικού Ναού του Wells είναι ένα συναρπαστικό παράδειγμα μιας «αλυσιδωτής βιβλιοθήκης». Πριν αναπτυχθούν οι τεχνικές και τα υλικά για την γρήγορη και ακριβή εκτύπωσή τους, τα βιβλία εκτυπώθηκαν με το χέρι, ανά σελίδα ή με το χέρι. Αυτό τους έκανε εξαιρετικά πολύτιμους και σε ορισμένες περιπτώσεις εξαιρετικά σπάνιο. Προκειμένου να προστατεύσουν τα βιβλία από την κλοπή, ήταν φυσικά αλυσοδεμένα στα ράφια με παχιά μεταλλικές αλυσίδες, με την πρόσοψη και όχι με την εξωτερική όψη, ώστε να μπορούν να διαβάζονται χωρίς να αποσπάται από το ράφι.
Η Chained Library του καθεδρικού ναού Wells στεγάζει μια τεράστια συλλογή βιβλίων θεολογίας, καθώς και βιβλία που σχετίζονται με την επιστήμη, την ιστορία, τις γλώσσες και την ιατρική και μπορεί να δει κανείς από το αναγνωστήριο ή από μια προκαθορισμένη ξενάγηση.

 

5. National Art Library at the V&A
(London)

National Art Library, at Victoria and Albert Museum, London, England © Junho Jung (CC BY-SA 3.0)

Εάν κλείσετε τα μάτια σας και φανταστείτε την τέλεια βιβλιοθήκη τότε ίσως να φανταστείτε κάτι σαν την Εθνική Βιβλιοθήκη Τέχνης, που στεγάζεται στο Μουσείο V & A. Από την είσοδο σας καλωσορίζουν αμέσως οι πολυέλαιοι, τα περίτεχνα γρανίτη, τα ανθεκτικά γραφεία σκοτεινού ξύλου και ένα πάτωμα από πατάρι που γεμίζει με βιβλία – όλα εστιάζουν στις καλές και διακοσμητικές τέχνες. Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει καταλόγους εκθέσεων, βιβλία καλλιτεχνών, φωτισμένα χειρόγραφα και βιβλία πρώιμης εκτύπωσης που συγκαταλέγονται μεταξύ των θησαυρών της.
Το τεράστιο βάθος της συλλογής την καθιστά σαν την πιο ολοκληρωμένη βιβλιοθήκη βιβλιογραφικής αναφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου για την τέχνη και το σχεδιασμό. Είναι ανοικτή για επίσκεψη σε όλους και η εγγραφή είναι ελεύθερη εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη συλλογή.

 

6. Library and Museum of Freemasonry
(London)

United Grand Lodge Library and Museum © Can Pac Swire (CC BY-NC 2.0)

Βρίσκεται στην έδρα της Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας – την παλαιότερη Μεγάλη Μασονική Στοά στον κόσμο – η Βιβλιοθήκη και το Μουσείο Τεκτονισμού έχουν μια μεγάλη συλλογή αντικειμένων, εγγράφων και βιβλίων που σχετίζονται με την μυστική τους κοινωνία. Το κτίριο άνοιξε το 1933 και είναι ένα θαυμάσιο παράδειγμα του Art Deco design – του μοναδικού αυτού είδους στο Λονδίνο που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για τον αρχικό του σκοπό και προορισμό. Μια επίσκεψη στο μουσείο και στη βιβλιοθήκη θα σας ανταμείψει με υπέροχους εσωτερικούς χώρους, ενώ μια περιήγηση θα σας οδηγήσει ακόμα περισσότερο στην Μεγάλη Στοά για να δείτε τις χρυσές χρυσές, φωτεινές τοιχογραφίες και πλούσιο συμβολισμό του Μεγάλου Ναού.
Η βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή στο κοινό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί δωρεάν από οποιονδήποτε εγγράφεται ως αναγνώστης, ανοίγοντας τον πλούτο της βιβλιοθήκης και των βιβλίων της για την ιστορία, τη μουσική και την ποίηση για εξερεύνηση – καθώς και αντικείμενα που σχετίζονται με διάφορες κοινωνικές ομάδες, όπως οι Oddfellows.

 

7. Palace Green Library
(Durham)

Palace Green Library © Tom Parnell (CC BY-SA 2.0)

Πρόκειται αρχικά για μια μια επισκοπική βιβλιοθήκη, εκεί που είναι σήμερα το Palace Green και ιδρύθηκε το 1669 από τον επίσκοπο John Cosin ενώ ήταν η πρώτη δημόσια δανειστική βιβλιοθήκη στη Βορειοανατολική Αγγλία. Η βιβλιοθήκη Palace Green είναι σήμερα μέρος του πανεπιστημίου του Durham και φιλοξενεί διάφορες ιστορικές βιβλιοθήκες και σύγχρονες γκαλερί, οι οποίες μαζί δημιουργούν φανταστικές στιγμές τέχνης για τις προσωρινές εκθέσεις με βάση τις ειδικές συλλογές του πανεπιστημίου.
Οι εκτενείς συλλογές στο Palace Green περιλαμβάνουν πρώιμα τυπωμένα βιβλία από την αρχική συλλογή του Cosin, μεσαιωνικά χειρόγραφα, χάρτες, φωτογραφίες, εκτυπώσεις και χιλιάδες μέτρα αντικειμένων τέχνης και αρχείων.

 

8. Chetham’s Library
(Manchester)

Chetham’s Library © Vicente (CC BY-NC-ND 2.0)

Ιδρύθηκε το 1653 και στεγάζεται σε μια υπέροχη αίθουσα βασιλικής του 15ου αιώνα, η Βιβλιοθήκη του Chetham είναι η παλαιότερη δημόσια βιβλιοθήκη στον αγγλόφωνο κόσμο και έχει συνεχή χρήση για περισσότερα από 350 χρόνια. Το Chetham’s Hospital, που ιδρύθηκε με τη θέληση του Humphrey Chetham, ενός πολύ επιτυχημένου εμπόρου κλωστοϋφαντουργίας, περιλάμβανε τη βιβλιοθήκη που προσέφερε εκπαίδευση σε «φτωχά αγόρια από αναξιοπαθούντες οικογένειες».
Η συλλογή της βιβλιοθήκης του Chetham αυξάνεται από την ίδρυσή της ενώ μέχρι και σήμερα φιλοξενεί πολλές χιλιάδες βιβλία και χειρόγραφα. Βασικά αντικείμενα περιλαμβάνουν μια συλλογή βιβλίων που ανήκουν στον επιστήμονα, μαθηματικό και αποκρυφιστή John Dee, μια εκτενή συλλογή χειρογράφων και εγγράφων που σχετίζονται με τη σφαγή Peterloo και έναν πρόσφατα ανακαλυφθέντα τόμο εκτυπώσεων από τον Hogarth. Εκτός από αυτό, οι επισκέπτες μπορούν επίσης να ανακαλύψουν μερικές από τις τεράστιες συλλογές τέχνης της βιβλιοθήκης, ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά όπως το «στόμα της κόλασης» και το γραφείο όπου ο Karl Marx και ο Friedrich Engels μελετούσαν μαζί.

 

9. Maughan Library
(London)

The Maughan Library © Colin via Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Το κτίριο όπως το γνωρίζουμε σήμερα χτίστηκε το 1851 και ήταν παλαιότερα το αρχηγείο του Γραφείου Δημόσιας Εγγραφής. Βασισμένο σε αυτό του BM, το όμορφο δωδεκάγωνο αναγνωστήριο του Maughan είναι ανοικτό σε φοιτητές πανεπιστημίων καθώς και σε καλόπιστους ανεξάρτητους ερευνητές. Αλλά μην απελπίζεστε αν δεν είστε ερευνητής – μπορείτε ακόμα να επισκεφθείτε το Weston Room, το διασωθέν μέρος ενός πρώην μεσαιωνικού παρεκκλησίου, το οποίο σήμερα παρουσιάζει ειδικές συλλογές από την εντυπωσιακή κατοχή βιβλίων, χειρογράφων, χαρτών, περιοδικών, εκτυπώσεων και ηχογραφήσεων.
Μεταξύ των εκτιμώμενων 5 εκατομμυρίων εγγράφων του Maughan υπάρχουν πολλές βασικές συλλογές, συμπεριλαμβανομένων των ιστορικών συλλογών του Γραφείου Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας της Βρετανίας, της συλλογής Carnegie της βρετανικής μουσικής, του νοσοκομείου Guy και των συλλογών του νοσοκομείου St Thomas, καθώς και του κέντρου στρατιωτικών αρχείων Liddell Hart.

 

10. Gladstone’s Library
(Hawarden)

Gladstone’s Library © Michael D Beckwith (CC0)

Η βιβλιοθήκη του Gladstone ιδρύθηκε το 1889 από τον πρώην πρωθυπουργό William Gladstone, ο οποίος, στην ηλικία των 85 ετών, με τη βοήθεια της κόρης του και ενός υπηρέτη του, μετέφερε 20.000 από τα προσωπικά δικά του βιβλία, περίπου ένα μίλι μεταξύ του σπιτιού και της βιβλιοθήκης. Μετά το θάνατό του το 1898, ξεκίνησε δημόσια έκληση για τη συγκέντρωση κεφαλαίων και την ανέγερση μόνιμου κτιρίου, για την αντικατάσταση των προσωρινών δωματίων με το κτίριο που βλέπουμε σήμερα. Σήμερα, η συλλογή έχει αυξηθεί σε περισσότερα από 150.000 βιβλία, περιοδικά και φυλλάδια, με έμφαση στους ιδιαίτερους τομείς ενδιαφέροντος του Gladstone: θεολογία, λογοτεχνία και ιστορία.
Για όσους θέλουν να “χαθούν”εντελώς σε έναν κόσμο βιβλίων, η Βιβλιοθήκη αυτή, κοντά στα ουαλικά / αγγλικά σύνορα, σας προσφέρει την μάλλον μοναδική ευκαιρία να το κάνετε. Σύμφωνα με το όραμα του ιδρυτή του, η βιβλιοθήκη του Gladstone είναι η μόνη οικιστική βιβλιοθήκη του Ηνωμένου Βασιλείου και διαθέτει 26 υπνοδωμάτια τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από την οικογένεια Gladstone – έτσι δεν χρειάζεται να φύγετε ποτέ. Ωστόσο, εάν ελπίζετε να επισκεφθείτε μόνο μια μέρα για να πάρετε τα αξιοθέατα της ιστορικής βιβλιοθήκης και να διαβάσετε τα γεμάτα ράφια της, τότε η ημέρα σας θα γεμίσει μοναδικά.

 

11. The Chained Library at Hereford Cathedral
(Hereford)

The Chained Library at Hereford Cathedral. Photo: Ash Mills Photography

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η ιστορική Chained Library του Καθεδρικού Ναού του Χέρεφορντ είναι το μεγαλύτερο σωζόμενο παράδειγμα μιας αλυσίδας βιβλιοθήκης στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχοντας ανέπαφη όλες τις αλυσίδες, τις ράβδους και τις κλειδαριές της. Το παλαιότερο βιβλίο της είναι ένα μεσαιωνικό χειρόγραφο των Ευαγγελίων του Χέρεφορντ, το οποίο χρονολογείται από τον 8ο αιώνα, και πολλά από τα βιβλία της συλλογής χρονολογούνται γύρω στο 12ο αιώνα, όταν αρχικά ιδρύθηκε μια βιβλιοθήκη στον καθεδρικό ναό.
Η βιβλιοθήκη Chained ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα από τον Precentor Thomas Thornton και σήμερα μπορεί κανείς να δει εκεί στην αρχική της διάταξη – με βιβλία αλυσοδεμένα στα ξύλινα ράφια με τα καλύμματά τους με την πρόσοψη στραμμένη προς τα έξω, ώστε να μπορούν να διαβάζονται στο γραφείο περιστρέφοντας τις αλυσίδες, αλλά χωρίς να μπορούν αυτές να αφαιρεθούν.

πηγή: museumcrush.org

Σχετικά άρθρα

Προσεγγίζοντας τη λογοτεχνία της Καβάλας (β΄μέρος) | Του Θανάση Μουσόπουλου

Λαογραφικά στοιχεία στη Θρακική και Ξανθιώτικη Λογοτεχνία (μέρος 2)

Η μικρή μπότα του Αϊ – Βασίλη | Παιδικό βιβλίο

Αντώνιος Βαρβατσούλιας

Ο ιστότοπος sparmatseto.gr χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Περισσότερα

X